BURAK CANDAN / velespitim.com

Qhubeka, Nguni dilinde sürdürmek, süreç, ilerleme gibi anlamlara gelir. Qhubeka oluşumu en temelinde insanlara 'ulaşım' alanında yardım etmeyi amaçlar. Kimi zaman spor, kimi zaman için gezi aracı olan bisiklet, Kara Kıta için çok özel bir ulaşım aracı. Zira bisiklet sayesinde insanlar gitmeleri gereken mesafeleri olabildiğince hızlı bir şekilde masrafsız kat edebiliyorlar. Bu ulaşım hızı ve masraf arasındaki ilişkinin en optimum düzeyde tutulması Qhubeka’nın en önemli hedefi.

Sanayi devriminin gerçekleşmesiyle birlikte şehre uzak bölgelerin ve kırsalda yaşayan insanların üretime katılması mecbur hale geldi. Bu durum ancak ulaşımın hızlı, ucuz olmasıyla mümkündü. Kendi bünyelerinde sanayi devrimini gerçekleştiren ülkeler sanayi hareketlenmesine paralel olarak ulaşım imkanlarına da oldukça büyük yatırımlar yapmaya başladılar. Tabii bu durum o kadar ciddi bir durum teşkil etti ki kapitalist ideoloji ve marksist ideoloji arasında başlı başına bir tartışma konusu oldu. Marksist İdeolojide, daha doğrusu Karl Marx’ın makalelerinde ulaşım ağının genişlemesi, ulaşımın kolaylaşması her zaman sömürünün artmasını beraberinde getirir ve bu durumun toplumun refahıyla hiçbir alakası yoktur. Bu konu kökeni çok eskilere dayanan ve bir makaleyle içinden çıkabileceğimiz bir konu değil. Fakat gelinen noktada gerçekliği kabul etmemiz gerekiyor. Ulaşımın yaygınlaşmadığı bölgelerde ister istemez insanların refah seviyesi düşüyor ve merkezi yerlerin olanaklarından yararlanması çok güçleşiyor. Qhubeka hareketi tarihin derin dehlizlerine girmeden sadece bu noktaya odaklanmış durumda ve ulaşım sorununu bisikletle bir nebze olsun çözmeyi hedefliyor.

Afrika’nın çok geniş bir alanında kırsal bölgede yaşayan insanların eğitim, sağlık hizmeti, alışveriş ve sosyal hizmetler gibi olanaklardan yararlanabilmeleri için çok uzun mesafeleri yürüyerek geçmeleri gerekiyor. Bu mesafeler en çok da çocukları olumsuz yönde etkiliyor. İstatistiklere göre yaklaşık yarım milyon öğrenci okula gitmek için en az bir saat boyunca yol yürüyor.

Bisiklet, bu sorunu çözmek yolundaki en etkili ve en ekonomik çözüm. Qhubeka Organizasyonu, World Bicycle Relief’in tasarladığı Buffalo Bicycle’ı kullanıyor. Buffalo Bisikletler, adının da esinlendiği buffalolar kadar dayanıklı. World Bicycle Relief, Afrika’da sosyal yaşamı sürdürülebilir hâle getirmeyi amaçlayan, kâr gütmeyen bir yardım organizasyonu. Organizasyonun kullandığı Buffalo Bisikletler ise oldukça dayanıklı bisikletler. Bir Buffalo Bisiklet 100 kilodan fazla yük taşıma kapasitesine sahip. Bu taşıma kapasitesi Afrika’nın kırsalları için oldukça önem teşkil ediyor.

Bu bisikletler ayrıca Afrika’da motaj edildikleri için kıtaya istihdam yönünden de hizmet etmiş oluyor. Organizasyonun Angola, Kenya, Güney Afrika, Zambiya ve Zimbabwe’de tesisleri mevcut.

Ayrıntılı bilgi veya bağış için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

http://qhubeka.org/

http://www.worldbicyclerelief.org/

Kaynak: Birgun.net