Bursa’da Eğitim-İş ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, son yaşanan sürece aldanmamak gerektiğini, bu korkulu atmosferin ve 15 Temmuz stresinin bitmesiyle birlikte Saray ve AKP iktidarının tekrar eski uygulamalara döneceğini belirterek, “Bundan daha da beter ve geçmişten daha hızlı, keskin kararlar verilecektir. Biz bunu çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler’de görüyoruz” dedi.


İmam hatip liselerine başvuru yok

Bursa’nın sanayi ve endüstri şehri olduğuna dikkat çeken İrgil, “Bursa’da bu kadar sanayi varken, son dönemde el konulan okulların neredeyse yüzde 90’ının imam hatiplere dönüştürülmesi gerçekten kabul edilemez. Hükümet ‘CHP imam hatiplere karşı’ mantığıyla bizi durdurmaya ve susturmaya çalışıyor. Biz imam hatiplere karşı değiliz. Eğer bu kadar okul motor meslek lisesi yapılsaydı buna da itiraz ederdik. Çünkü ihtiyaca göre bakmak lazım. O kadar çok teknik meslek lisesine, ara elemana ihtiyaç varken, bütün çocukların imam hatip temelli yetiştirilmesine aslında toplum da itiraz ediyor. Dikkat ederseniz imam hatip liselerine başvuru yok, dolduramıyorlar” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü yanıltıyor


Buna rağmen İl Milli Eğitim Müdürü’nün Ankara’yı yanıltarak, “Bursa’da büyük bir talep var” diyerek bütün okulları imam hatiplere çevirmeye çalıştığını kaydeden İrgil,“Nitekim en son Osmangazi’de, Karacabey ve İznik Kaynarca’da üç okulun aile birliği üyeleri, mahalle sakinleri ve velileri imza toplayıp dilekçe verip İl Milli Eğitim’e gittiler. Osmangazi’deki Şehit Bahadır Aydın Otaokulu’nun 2 bin 7’si imza topladığı halde İl Milli Eğitim Müdürü’nün valiliğe yazdığı yazıyı gördüm, ‘Halkın talebi üzerine’ diyor. Bu kadar toplum ve bürokrasi yanıltılamaz. Bu yüzden Milli Eğitim Müdürü toplumun talebini dinlemeyen, kendi şehrini okuyamayan bir bürokrattır. Aldığı kararlar da hatalıdır. Bursa için gelecekte çok ciddi sıkıntılara yol açacak kararlara imza atmaktadır” diye konuştu.

Kent akademik eğitim veren liseye hasret


Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona’nın aktardığı bilgilere göre, Türkiye’de imam hatipli öğrencilerin oranı yüzde 11 iken, bu oran Bursa’da yüzde 14’lerde. Akademik eğitimin verildiği liselere ihtiyaç duyan kentte, öğrencilerin büyük çoğunluğu lise tercihlerini Anadolu lisesinden yana kullanılıyor.



***

934 okul kapatıldı

Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlar kapsamında, 934 okul ve 109 öğrenci yurdu kapatılırken, imam hatibe dönüştürülen Cemaat okullardan bazıları şöyle: Fatih Koleji, Feza Berk Koleji, Özel Şehzade Mehmet Koleji, Bahar Koleji, Sevgi Çiçeği Okulları, Nevbahar Okulu, Sultan Murat Eğitim Kurumları, Coşkun Koleji, Nilüfer Koleji, Reyhan Koleji, Melih Koleji Çağrı Koleji, Ergin Koleji

***

2 bin 840 imam hatip var

2015-2016 öğretim yılı verilerine göre Türkiye genelindeki bin 149 imam hatip lisesinde 677 bin 205 öğrenci, bin 961 İmam Hatip ortaokulunda ise 524 bin 295 olmak üzere 1 milyon 201 bin 500 öğrenci bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net