'Eski ortağı' Gülen Cemaati'nin darbe girişiminin ardından parti içerisinde kontrolü tekrar sağlamak adına adımlar atan AKP, 15'inci kuruluş yıldönümünde partiyle yolları ayrılan isimlerle 'birliktelik' görüntüsü verdi. Genel Merkez önündeki törende 'istenmeyen isimler' ilan edilen Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül 'aile' vurgusu yaparken, partililere video konferansla seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Partiyi birlikte kurduğum, bugüne kadar birlikte yol yürüdüğüm dava arkadaşlarımla gönül bağım asla bitmemiştir, bitmeyecektir" dedi.

Geniş güvenlik önlemleri: 2 bin polis

Darbe girişiminde yaşamını yitirenler anısına sade bir törenle kutlanması planlanan etkinlik için Genel Merkez önünde platform oluşturuldu. Artırılan güvenlik tedbirleri kapsamında, genel merkez çevresinde alınan önlemler de dikkati çekti. Ankara Emniyet Müdürlüğü, etkinlik için 2 bin polis görevlendirdi. AKP Genel Merkezi'ne çıkan Yaşam Caddesi ile Söğütözü Caddesi, etkinlik sona erene kadar araç trafiğine kapatıldı.

Film şeridi gibi pul

Öte yandan AKP, kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında partinin kurucusu Erdoğan ile Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım'ın fotoğraflarının bulunduğu 'özel hatıra pulu' hazırladı. 'Film şeridi' şeklinde hazırlanan ve üzerinde 'Türkiye Cumhuriyeti' yazan pulda, sırasıyla Erdoğan'ın fotoğrafı, AKP mitinglerinden bir kare ve Yıldırım'ın fotoğrafına yer verildi.

Davutoğlu: Hiçbir nifak aileye giremez

Çok sayıda eski ve yeni AKP kurmayının katıldığı törende kürsüye ilk gelen isim, Erdoğan tarafından görevden alınan eski AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. "Milletleri ve siyasi hareketleri diğerlerinden ayıran kolay zamanlardaki tavırları değil zor dönemlerde, sıkıntılı kavşaklarda aldıkları tavırlardır" diyen Davutoğlu, darbe girişimini sert sözlerle kınamayı ihmal etmedi.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı; "Bu hareket 14 yıl içinde milletin makus tarihini değiştirdi. Baktılar ki bu milleti durdurmak mümkün değil, daha önce denedikleri kumpasları yeniden harekete geçirdiler. FETÖ denilen bir çeteyi düğmeye basarak harekete geçirmeye çalıştılar. Ama milletimizin tek yürek olduğunu hesap edemediler. AK Parti kadrolarına şunu söylüyoruz, biz biriz, birlikteyiz ve omuz omuzayız. Hiçbir nifak bu büyük ailenin içine giremeyecek. Tuzak kuranlar olduğu gibi o tuzakları bozacak Rabbimiz ve AK Parti kadroları var. AK Parti bu toplumun bütün kılcal damarlarında varlığını sürdüren bir harekettir. Hiç merak etmeyiniz, Türkiye Cumhuriyeti ve Ak Parti kadroları dimdik ayaktadır."

Eski başbakan, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesini de 'zorunluluk' olarak değerlendirdi.

Gül: Akıl bir kişiye teslim edilirse...


Davutoğlu'nun ardından kürsüye 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çıktı. Gül de sözlerine darbeyi hatırlatarak başladı; "Hep beraber kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz AK Parti 15 sene içinde Türkiye’yi inanılmaz bir şekilde değiştirdi ve bugünlere taşıdı. Bir kez daha bütün emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Bugün 15 Temmuz’un yani 1 ay önce yaşadığımız çok karanlık gecenin birinci ay dönemi. Maalesef 4 hafta önce hiçbirimizin düşünemeyeceği, kimsenin hayal edemeyeceği şekilde devlet kademelerine sızmış olan bu hareketin darbe girişimiyle uyandık. Çok şükür ki başarılamadı."

Manidar bir mesaj veren Gül, "Bu olaylardan çok dersler alınacak. Ama birkaç noktanın altını çizmek isterim; gerek yeni bir cemaat olsun, ideolojik bir yapı olsun, siyasi yapı olsun eğer aklını fikrini bir kişiye teslim ederse sonu böyle olur. Çok şükür ki bu karanlık sayfa açılmadı" dedi.


Erdoğan: 15 Temmuz öncesi gibi olmaz

İki eski AKP'li ismin ardından partililere İstanbul'dan seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu parti 15 yıllık bir parti olabilir. Ama bu partinin davası bin 500 yıllık kadim bir davadır. AK Parti'yi var eden ve yaşatan ruh, İstanbul'un fethinin ruhudur. Bu parti sadece komşularımızda değil her coğrafyada akan gözyaşlarını siler. Bu millet varsa, biz varız. Bu ülke varsa, biz varız. Bu devlet varsa, biz varız. Bu ezanlar, bu salalar varsa, biz varız. İşte bunun için 15 Temmuz'da her tarafa saldırdılar" ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz öncesi gibi davranamayız" diyen Erdoğan, şöyle devam etti; "Türkiye'nin son 14 yılının sorumluluğunu üstlenen iktidar partisi de davranamaz. Muhalefet de böyle davranmayacağını gösterdi. AK Parti'nin kuruluş yıldönümü tarihi bir dönemde gerçekleşiyor. AK Parti'den yeni dönemde de aynı öncül misyonunu üstlenmesini bekliyorum. FETÖ'nün kökünü kazımak boynumuzun borcudur. AK Parti'nin kuruluşunu gönülden kutluyorum. Genel Başkan ve Başbakan olmak üzere tüm arkadaşlarımı, partiye emek vermiş herkesi tebrik ediyorum."

Yıldırım: Yolları böldük gönülleri birleştirdik

Başbakan Binali Yıldırım ise, "Kurucu genel başkanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin kurulduğu gün 'bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' dedi. 15 Temmuz'da hain FETÖ darbe girişiminin püskürtüldüğü gün gördük ki hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Vesayet odaklarıyla mücadele ede ede geldik. İstikbal ve istiklal mücadelesi verdik" sözleriyle konuşmasına başladı.
Yıldırım, şu ifadeleri kullandı; "Her şeyi Türkiye için kullandık ve seferber ettik. Türkiye'nin tıkanmış tüm damarlarını açtık. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Bu kutlu dava hepimizin davası. Bize bu kutlu yolda liderlik yapan Erdoğan başta olmak üzere Allah daima hepinizden razı olsun. Bu vesileyle bu kutlu davaya emek veren mahalle başkanından, köy temsilcisinden il, ilçe ve belde başkanlarımıza, kadın kollarımıza milletvekillerimize ve topyekûn bütün AK Parti ailesine şükranlarımı sunuyorum."

Kaynak: Birgun.net