Son dönemde Türkiye’den yurtdışına olan “beyin göçü”ne bir yenisi eklendi. Fotoğraf sanatçısı Nora Jartan yaşanan son olayların ardından Türkiye’ye olan umudunu kaybettiğini belirtip Kanada’ya göç etti. Göç etme sebeplerini Facebook hesabından paylaşan Jartan ülkenin içinde bulunduğu şiddet sarmalını, barışa dair umudununu kaybedişini ve ülkenin geleceği hakkındaki karamsarlığını Facebook hesabından paylaştığı gönderi ile takipçilerine anlattı.

Günlük hayatımızın sıradan bir öğesi haline getirilen ötekileştirme, ayrımcılık, şiddet ve terör ortamında ne kendisine, ne ailesine iyi bir gelecek kuracağına inanmadığını belirten sanatçı, “Yeni Türkiye”nin sanatçılara ve sanata değer vermediğini, Türkçe dışında başka hiçbir dilde “entel” sözcüğünün hakaret anlamı taşımadığını belirtmişti.

Ülkede son dönemde yaşanan ve ardı ardına gelen üzücü olaylara daha fazla dayanamadığını, kendisi ve henüz 1 yaşına yeni basmış çocuğu için Türkiye’de bir gelecek göremediğini ifade eden sanatçı, paylaşımında Kanada’da ailesiyle yeni bir yaşam kuracağından da bahsetmişti.

Kanada’daki yerleştikten sonraki yeni yaşamını blogunda anlatmaya devam eden sanatçı, ülkenin içinde bulunduğu şiddet sarmalından kaçmak isteyen milyonlara umut olacak nitelikte. Son paylaşımında Kanada’ya ailesiyle ilk ayak bastıkları anın fotoğrafını paylaşan sanatçı, duygularını şu sözlerle paylaştı:

"Kanada topraklarına ayak basalı tam 14 gün olmuş.Normal şartlarda henüz yola çıkmamış olacaktık.Fakat normal namına bir şey kalmadığı için memlekette, apar topar kalktık geldik.Öyle ki, getireceklerimizi hızlıca ayırıp, geri kalan her şeyi öylece bırakarak.Yangından kaçar gibi.Kimseye veda edemeden…Oğlumun doğum günüydü 20 Temmuz.Meraklı elleriyle saldıracaktı oğlum pastasına. Bir yandan fotoğraflarını çekip, diğer yandan onun o komik hallerini izleyecektim. Gözlerim dolarak…OHAL ilanını izledik televizyondan onun yerine. Tırnaklarımızı kemirerek.Her şeyimiz bu denli hazırken, maddi-manevi yurtdışına taşınmaya bu kadar odaklanmışken, her gün başka bir aksiyona uyanıyorduk vesselam.Yüzüp de kuyruğuna geldiğimiz bu noktada risk alamadık.Eşyası da, evi de sizin olsundu…Biz oğlumuza en güzel hediyeyi giderekverdik.Pastasını da seneye keseriz.peacenora"

Şu an Kanada’da mutlu bir hayat yaşadığını ve Kanada’yı yeni yuvası olarak kabul etmeye çalıştığını belirten sanatçı ara ara takipçileriyle Kanada’daki gündelik yaşamından enstantaneler paylaşmaya devam edeceğini belirtti.

Son dönemde Nora gibi binlerce kişi yurtdışına geçici ya da temelli olmak üzere göç etti. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’den yurtdışına “beyin göçü” son yıllarda hızlanarak arttı. Beyin göçünün hızlanmasının sebepleri arasında insan hakları ve basın özgürlüğündeki gerileme, ekonomik sorunlar ve ülkenin geleceğine dair belirsizlikler ön plana çıkıyor. Özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası bu sayının daha da arttığı belirtiliyor.

Kaynak: Birgun.net