SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

Arjantinli devrimci Che Guevera’yla ilgili “eşkiya” sözü nedeniyle büyük tepki çeken TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a inat TBMM Kütüphanesi’nde Che’yi anlatan 73 kitap bulunuyor.

Seçildiği tarihten itibaren yaptığı “skandal” açıklamalara her geçen gün bir yenisini ekleyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bir süre önce de Rize Belediyesi’nce düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada Che Guevera’yı hedef alınca yine şimşekleri üzerine çekti.

"Che 39 yaşında öldürülen, bizzat kendisinin infazlar yaptığı bir katil kişilik. Bir gerilla. Bolivya'da, Küba'da, Güney Amerika'da faaliyette bulunan bir eşkıya benim liseli gencimin yakasında, göğsünde olamaz. Olmamalı” sözleriyle tepki çeken Kahraman’ı TBMM Kütüphanesi’ndeki kitaplar da tekzip ediyor. TBMM Kütüphanesi’nde halen Che’yi anlatan 73 kitap bulunuyor. Kütüphanedeki kitaplarla ilgili arşiv taraması yapıldığında “Che Guevera” ismi karşılığında aralarında bazı yabancı yayınların da yer aldığı 73 kitaptan oluşan bir listeye ulaşılıyor.


“Kahraman’ın haddi değil”
Bir süre önce Meclis’te birlikte basın toplantısı yaptığı gençler, Kahraman’ı protesto için üzerinde Che’nin fotoğrafı bulunan tişörtler giymek isteyince polisinin müdahale ettiği CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi olan Ali Haydar Hakverdi, “Che Guevera bütün dünyanın tanıdığı bir devrimci önder. Ona söz söylemek Meclis Başkanı’nın haddi değil zaten. Che tişörtleri giydikleri için Kahraman’ın hedef aldığı gençlere de Meclis’te bu tür toplantılarda pek karşılaşılmayan şekilde polis müdahale etti. Meclis Başkanı kendisinin eleştirilmesine karşı o kadar tahammülsüz ki tam da kendine yakışanı yaptı aslında” dedi. Hakverdi, Meclis Kütüphanesi’nde bulunan Che Guevera hakkındaki kitaplara ilişkin de “Che, sağ ya da sol literatür açısından referans alınan bir isim ve tabii ki hakkında pek çok kitap var. Bunlar doğal olarak Meclis kütüphanesinde de bulunuyor” diye konuştu.

Çark etmeye çalışmıştı
Kahraman’ın Che ile ilgili sözleri nedeniyle tepki görmesi üzerine TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı yazılı bir açıklamayla durumu düzeltmeye çalışmıştı. Açıklamada, “Sayın Kahraman tarafından gerçekleştirilen konuşmada, Küba Sosyalist Devrimi’nde yer alan bir şahsın değil, kendi milli değerlerimizi özümsemiş, ülkemizin müreffeh ve barış dolu aydınlık geleceğinin teminatı olan gençlerimize, tarihimizdeki binlerce kahraman ve önderin rol model olarak alınabileceği ve takip edilebileceği tavsiye edilmiştir” denilmişti.

Kaynak: Birgun.net