Ataköy'de yapılan tanıtım töreninde Kadir Topbaş, tarih boyunca insanlık tarihinin su yolları ve su kenarlarında geliştiğini söyledi. Bu yerleşim yerlerinden birinin de İstanbul olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, "İstanbul dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bulunan tarihi kalıntılar bunu göstermektedir. İstanbul nüfus olarak da dünyanın 124 ülkesinden büyüktür. Böyle bir şehirde yaşamaktayız. İstanbul bir deniz kenti olmasına rağmen maalesef insanlarımız bir deniz kentinde yaşadıklarının farkında değiller" diye konuştu.

Bir dönem İstanbul'un denizlerinin kirletilmesine bazı çevrelerce göz yumulduğunu ve ciddi önlemler alınmayarak bu kirlenmenin önüne geçilmediğini söyleyen Başkan Topbaş, İSKİ'nin o yıllarda almış olduğu hatalı kararları şu ifadelerle aktardı:

"Maalesef geçmişte İSKİ tarafından alınmış kararlar var. Dereleri atık su kanalı kabul etmişler. Demişler ki, 'Biz atık su kanalı yapamadık, alt yapıyı yapamadık, ama bu atık su kanallarını yapana kadar atık sularınızı derelere bağlayabilirsiniz.' Listeler hazırlandı. Şu şu derelere atık sularınızı bağlayabilirsiniz diye. Kurbağalıdere bunlardan bir tanesi. Yıllarca denizleri dereleri kirlettiler. Bunlar yapılırken çevreciler neredeydi? Niçin isyan etmediler, 'Nedir bu hal' demediler. Biz o kirletmeleri ancak temizleyebiliyoruz. Bunları temizlemek kolay bir iş değil. Haliç'in temizlenmesi için bu zamana kadar 190 milyon lira harcadık, 180 milyonluk da ihalemiz var, inşallah 2017 yazında da denize girilebilecek. Hatta Kurbağalıdere denize girilebilecek bir hale kavuşacak." (arkitera)

Kaynak: Birgun.net