İstanbul' da HDP Kadın Meclisi, Kongra Jınên Azad(KJA) ve HDK Kadın Meclisi'nin öncülüğünde kadınlar "Darbelere karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz” şiarıyla Kadiköy İskele Meydan’ında bir araya geldi.

HDP İstanbul Milletvekilleri Pervin Buldan, Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya'nın katılımcı olarak katıldığı buluşmada birçok kadın örgütü katıldı. Polis tarafında alanda çıkarılan kadınlar bomba araması ve üst yapılarak tekrardan alana alındı. "Darbelere karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz" pankartı açan kadınlar ellerinde "Hurşit Külter Nerede?", "Darbelere Hayır", "Eylem Ataşı istiyoruz", "OHAL’e Hayır" dövizleri taşıdı. Sık sık "Darbelere karşı özgürlük sokakta", "Jin jiyan Azadi", "Eylem Ataşı istiyoruz" diyen yüzlerce kadın sloganları attı.

Evrensel'de yer alan habere göre, açılış konuşmasını HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit yaptı. Koçyiğit alandaki kadınlara selamlayarak başladığı konuşmasını şu sözlerle ürdürdü: "15 temmuzda yeniden bir askeri darbe girişimi oldu bu bizim için yeni olan bir şey değil. Büyüttükleri, besledikleri gücün neler yapabileceğini daha önce biz soylemistik. Bizim için süpriz değildi. Bizim için yeni olan kendi uçaklarıyla, mermerileriyle vurulmuş olmaları. 2002 den beri iktidarda olan AKP kürtaji yasakladı, doğum izinleri kaldırdılar. Özgürlük diyerek, kadınlara evi reva gördüler. Özgürlük diyerek haklarımızı elimizden aldılar."

Darbe girişiminden bu yana antidemokratik yasaların uygulandığına değinen Koçyiğit, "Darbeye karşıyız. Askeri darbeye de karşıyız, sivil darbelere de. 7 Haziran’dan beri uygulanan darbeye de karşıyız. Hiçbir darbe siyasetini savunmuyoruz. Bu ülkede demokrasiyi, özgürlükleri, kadın haklarını, Alevileri, Kürtleri,LGBTİ’leri yok sayarsanız böyle darbelerle yüz yüze kalırsınız" dedi.

Bu ülkede barışın kapısının çok rahat açılacağını vurgulayan Koçyigit, "Bu ülkeye barış imralı’da sayın Abdullah öcalanla gelecek. Bunun adresi ve yeri belli" diye konustu. 15 Temmuz’da 4 partinin darbeye karşı ortak tutumla hareket ettiğini vurgulayan Koçyiğit, "Bu ülkeye barış, kadın hakları, emek sömürüsü, Kürt sorunu çözülmeden gelmez. 15 Temmuz’da kendi halkını bombalayanlar o gün de katildi daha önce de bizim için katildi" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bu zamana kadar kadınlar meydanda olsaydı özgürlükler olsaydı 15 Temmuz’da sokaklarda tanklar olmayacaktı. Bu zamana kadar bize meydanları dar edenler bilsinler ki vardık varolcağız" dedi.

Kadın özgürlük mücadelesinin bileşenleri olarak her türlü erkek şiddetine boyun eğmeyecekleni, bütün darbelerin kadına ve özgürlüğe karşı olduğunu belirten Yüksekdağ “Darbeyle yaşamımızı işgal etmeye çalışanlara karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz. Bizlere çok görülen özgürlüğü yaşatmak için, kadınların özgürlüğünün bir toplumun özgürlüğü anlamına geldiğini savunmak için kadının özgürlüğe sevdasıyla savunacağız" diye konuştu

Kaynak: Birgun.net