KÜBRA DENİZ
Fotoğraflar: Berk Askar

300 kadından oluşan ‘TeamWeLive’ ekibi 4-6 kadın arasında değişen kadın gruplarıyla birlikte İngiltere’den Moğolistan’a ezilen kadınların sesi ve cesaretsiz kadınların harekete geçiricisi olmak amacıyla ‘Yapabiliriz’ (We Can Do It) sloganıyla yola çıktılar. Bizler de yolculuklarına İstanbul’da ara veren ekiple bir araya geldik. Ve amaçlarını, vermek istedikleri mesajları, yolculuk sırasında tanıklık ettikleri olayları onlardan dinledik.

Takımın üyelerinden kısaca bahsedersek; Paulo Wood takımın kaptanı. Brianna Paquette, takımın dil bilimcisi. Tabitha Bigbee Highland, takımın editörü. Megan Blackstone Wark, takımın fotoğrafçısı. Alice Nettleingham ise takımın bloggerı, Alice özellikle blog sayfasından projeyi duyuruyor.

Nasıl bir araya geldiler?

Uzun zamandır kadınların gücünün farkına varabilmesi için uğraştıklarını dile getiren ekip bunca kişinin nasıl bir araya geldiğini şöyle anlatıyor: Bu proje Mart 2015’te oluşturuldu, ilk başta gönüllüler erkekti. Fakat hepsi sonradan projeden ayrıldı. Mongol Rally projesi dahilinde 300 kişilik bir ekibiz. Proje kapsamında Londra’dan Moğolistan’ın Ulan-Ude kentine gidiyoruz. Mongol Rally 13 yıldır Temmuz-Ağustos aylarında yapılan geleneksel hale gelmiş bir sosyal farkındalık projesi. Ekipler etabı 2 ayda tamamlamak zorunda ancak turu belirlenenden erken sürede bitirmek de projenin kurallarına aykırı.

‘Amacımız ihlallere dikkat çekmek’

Ekip, bu projeyle birlikte yaşanılabilir bir çevreye de dikkat çektiklerini belirtiyor: İki araçtan ve 4-5 kişiden oluşan küçük gruplar halinde yola çıkıyoruz. Ekibimize katılmak isteyenler için birkaç kriterimiz var: Mümkün olan en az yakıt tüketimini yapan araçla bize katılmalı, herhangi bir kültürel, sosyal yardımlaşma, eğitim projesine en az 1000 İngiliz poundu katkıda bulunmuş olmalılar. Ekip olarak bir araya gelme sebebimiz kadın haklarına ve dünyada kadına yönelik hak ihlallerine dikkat çekmek. Sloganımız ise ‘Yapabiliriz’. Biz kadınların harekete geçtiğinde yapamayacağı hiçbir şey olmadığını düşünüyoruz ve bu nedenle kadınları harekete geçirme konusunda öncü olmak için çabalıyoruz. Daha önce karşılaştığımız örneklere bakarsak; Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelerde kadınların bir faaliyet için bir araya gelmesi bile izne tabi. Biz bunları görünce kadınlar için bir şeyleri değiştirmek gerektiğini bir kez daha anladık. Biz bu kadınların sesi olmaya çalışıyoruz.

‘Desteklerle yola koyulduk’

Proje için temin edilen paranın yaklaşık yüzde 90’lık kısmının bireysel desteklerle karşılandığını vurguluyorlar: Bu ekibin Londra’dan Ulan-Ude’ye gitmesi için gerekli olan miktar 24 bin Amerikan doları. Bu miktarın yüzde 60’ını çeşitli yardımlarla bulabildik. Geriye kalan miktarı ekip üyeleri olarak biz karşılıyoruz. Geri kalan kısmı ise çeşitli firmalardan. Yakın arkadaşlarımızdan bu konuda çok iyi yardım aldığımızı söyleyebilirim. Şu ana kadar 138 kişi bize maddi destekte bulundu. Projemize maddi destekte bulunanların fotoğraflarına arabamızda yer veriyoruz. Ekip üyelerimizden Alice’in blogger olması sebebiyle, projemizi sosyal medyada ve internette daha fazla duyurma, bilinir hale getirme şansımız oldu.

Neden bu projede yer alıyorlar?

Brianna: Ben kadınların ne düşündüğünü çok merak ediyorum ve onların düşüncelerini başkalarına iletmeyi amaç edindim.

Paula: Dünyanın farklı yerlerindeki insanların düşüncelerini duymak ve duyurmak istiyorum. Bu nedenle bu projede yer aldım.

Tabitha: Elinde güç olan zengin olan insanlardan başka kadınlar da olduğunu ve onların unutulmaması gerektiğini vurgulamak, onların yanında olduğumuzu göstermek istiyorum.

Megan: Çalışmaları ve hayata katılmaları için kadınları cesaretlendirmek istiyorum. Ve bütün bu yolculuk sırasında yaşadıklarımızı görüntü ve ses kaydı altına almak için buradayım.

Proje tamamlandıktan sonra ekip üyeleri gezdikleri tüm ülkelere dair izlenimlerini elektronik kitap haline getirecekler ve bu kitaptan gelen geliri de başka bir sosyal farkındalık projesinde kullanacaklar.

Ekibin çalışmalarından haberdar olabilmek için aşağıdaki adresleri takip edebilirsiniz:

http://www.welivemongolrally.com/

https://www.instagram.com/teamwelive/

https://www.facebook.com/TeamWeLive/

Kaynak: Birgun.net