İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın mimar arkadaşı Hakan Kıran'ın tasarladığı ‘Martı’ projesiyle Kabataş'a deniz doldurularak dev bir transfer merkezi yapılacak.

“DENİZİ DOLDURMAYIN”

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre Kabataş İskelesi, Kabataş Taksim Füniküler Hattı ve yapımına başlanan Mahmutbey Kabataş Metro Hattının entegre olacağı transfer merkezi için hazırlanan imar planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'lilerin muhalefeti ile 16 Mayıs'ta onaylandı. Projeye karşı çıkan CHP'li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, Kıyı Kanunu'na göre mecbur kalmadıkça denizin doldurulmasını gerektiğine dikkat çekerek “Kentin sorunlarına uzun vadeli çözüm getirmeyecek, trafiği daha arttıracak bir proje onaylandı. Raporda dolgu formu ve büyüklüğünde bazı değişiklikler yapıldığı belirtiliyor ama bilgi verilmiyor” dedi.

AKP grubu, günlük 100-150 bin yolcunun bu transfer merkezini kullanacağını açıklayarak, yapılacak 1000 kişilik 2 otopark ve Dolmabahçe'deki tur otobüsleri için ayrı bir otopark için alanın büyütüldüğünü kaydettiler.


Martı formundaki transfer merkezi ile 10 bin metrekarelik meydan yapılacak.

ARAÇ TRAFİĞİ YER ALTINA GİRİYOR

Haliç Metro Köprüsü'nün de mimarı olan Hakan Kıran'ın projesini çizdiği martı formundaki transfer merkezi ile 10 bin metrekarelik meydan yapılacak. Kabataş Fındıklı Molla Çelebi Camii'nin kuzey tarafındaki bahçe duvarı sınırı hizasından başlayacak martı kanat çırpan dev martı formundaki proje, Kabataş Bezmi Alem Valide Sultan Camii'ne bitişik Kabataş Balıkçı barınağını da içerisine alacak şekilde yapılacak. Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki araç trafiği yer altına alınacak ve meydanın zemin altında dükkanlar, sergi ve müze salonları ile otopark ve metro bağlantısı olacak. Transfer merkezi şu an Şehir Hatları, İdo, Budo, Dentur iskeleleri ile Kız Kulesi Turistik İskelesi ve İstanbul Turistik Yüzer Tesis İşletme Derneği'nin bulunduğu alana yapılacak.

Kaynak: Birgun.net