UĞUR ŞAHİN [email protected] @uugurs

Tekirdağ'ın Saray İlçesi Safaalan Mahallesi'ne Mehmet Cengiz'in ortaklarından biri olduğu İGA Havalimanı Şirketi tarafından Patlatmalı maden çıkarma tesisi açılmak isteniyor. Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 'ÇED gerekli değildir' kararı verdiği projeye, yöre halkı tepkili. Artvin Cerattepe'den kovulan Mehmet Cengiz'in ortaklarından biri olduğu, İGA Havalimanı Şirketi, Tekirdağ'ın Saray İlçesi Safaalan Mahallesi'ne Patlatmalı Granit Taş Ocağı Ve Eleme Tesisi kurmak istiyor. Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 'ÇED(Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir' şeklinde karar verdiği projeye halk tepki gösteriyor.

Saray Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve dernek avukatı Demet Karpat, "Biz durumdan birkaç gün önce Tekirdağ İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nün ilan sayfasından haberdar olduk. Çünkü, ÇED gerekli değildir kararı alarak, halkla meseleyi ve projeyi hiç muhatap almadılar. Proje dosyalarını, ÇED yönetmeliğindeki değişikliklerden sonra direk geçirebiliyorlar” diye konuştu.

Yürütmenin durdurulması için başvuru yaptıklarını belirten Karpat, "Bölge 3. Havalimanına çok yakın. Kamu projesi diye bir ayda izin almışlar. Bir proje sahibi aylarca, uğraştığı izin süreci, 1 ayda tamamlanmış. İzin de valilikten çıkmış durumda. Yüz hektarlık alandan bahsediyorum. Mesafeleri ve alan tanımlarını sürekli değiştirdikleri için ÇED kapsamı dışında." dedi.



Mevzuat gereği firmanın, kurum görüşlerini alması gerektiğini belirten Karpat sözlerini, "Orman İşletmesi, Devlet Su İşleri, bu havzanın içme suyu havzasında olduğu için İSKİ'nin kendisi, Saray Belediyesi, İlçe Halk Sağlığı gibi. Çünkü dinamitle patlatma olacak. Bu uzman görüşlerini dahi alma gereğinde duymamışlar, sadece bilgilendirmeyle yetinmişler " diye sürdürdü.

100 hektar yok olacak
Saray Doğayı Koruma Derneği'nden Ozan Çoban ise Istırancalar'ın sürekli taşocağı tehdidi altında olduğunun altını çizerek, "Dernek olarak 3. Havalimanı gibi dev projeler için Istırancaları yağmalayacaklarını öngörüyorduk. Geçmişten mücadele örneklerimiz ve kazanımlarımız var. Yaklaşık 100 hektarlık orman yok olacak gibi duruyor. Karar skandal” dedi.

"Mücadele edeceğiz"
Emrivaki yapılarak, alelacele bir ocak açma girişimi olduğunu ifade eden Çoban, " Bu doğa talanına karşı mücadele edeceğiz. Gerekli davaları açarak mücadelemizin hukuki ayağını da kuracağız. Köylüyü bilgilendirip imza kampanyası başlatacağız. Köylüler direnç gösterdiği sürece her şey çok daha kolay olacak. Bu kampanyayı Saray'ın bütün geneline yaymayı düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net