ONUR KILIÇ - İZMİR

İzmir metrosundaki ‘Müzisyen’ isimli heykel, geçtiğimiz gün AKP Karabağlar İlçe Örgütü Üyesi olduğu belirtilen Serdal K. isimli bir şahıs tarafından balyozla kırıldı. Heykeli 14 Mayıs’ta bir grup AKP’li protesto etmiş, 25 Mayıs’ta ise heykelin üstü AKP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Emrah Kılavuz tarafından bezle örtülmüştü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Twitter üzerinden “Kırılan heykeli aynı yerde sergilemeye devam edeceğiz” derken, konuya ilişkin İzmir Metro A.Ş.’den de bir açıklama yapıldı. Açıklamada, kırılan heykelin belediyenin 2012’de düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı’nda dereceye giren 12 eserden biri olduğu belirtilirken, saldırgan hakkında şikâyette bulunulduğu ve hasar gören çalışmanın onarımı için hazırlıklara başlandığı ifade edildi.

‘Sanat cesaretlendirir’

Kırılan eserin sahibi heykeltıraş Amancio Gonzalez Andres, BirGün gazetesine konuştu. Andres, “Samimi olarak belirtmeliyim ki, bu tip saldırıların iktidar kaynaklı olarak gerçekleştirilmesi aslında iktidarın zayıflamış olduğunun göstergesi” dedi. Andres sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanat kişisel düşünme biçimlerini yüreklendirir ve bizi insani anlamda zenginleştirir. Sanata karşı saldırı aslında herkesin özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırıdır, totaliter rejimler sanatı her zaman birinci düşman olarak görmüşlerdir.”

Heykeltraş Andres, saldırının Türkiye’de yaşanan gericileşmenin bir ürünü olduğunu ve bu tip saldırıların arkasında topluma korku salma çabası olduğunun da altını çizdi.

‘O hali sergilensin’

Saldırının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililerin kendisiyle irtibata geçtiğini söyleyen Andres, yetkililerden heykelin mevcut saldırı görmüş halinin sergilenmesini ve insanlara bu tip barbar saldırılara dair bir düşünme imkânı sunulmasını istediğini açıkladı. Andres, heykelin restorasyonundaki çalışmaya da katılacağını belirtti.

‘Müzisyen’ isimli heykelin yaratım süreci hakkında da bilgi veren heykeltıraş, BirGün’e şunları söyledi: “2012 yılında İzmir Uluslararası Heykel Atölyesi’nin ‘Akdeniz’ isimli çalışmasına katıldım. Bir Akdenizli olarak bizim birçok ortak noktaya sahip olduğumuzdan hareketle ve müziğin halkları birleştiren ögelerden birisi olduğunu düşünerek, temayı müzik olarak belirlemiştim. Bu yüzden heykelim zurna çalan bir figür, elbette ki kimseye saygısızlık etmeyi düşünmedim.”

Kaynak: Birgun.net