İtalya’nın Rieti kentinde dün meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 247’ye yükseldi, 400’ün üzerinde kişi ise yaralandı.

Merkez üssü, başkent Roma’nın 150 kilometre kuzey doğusundaki Accumoli kasabası olan ve 20 saniye kadar süren depremin bilançosu ağırlaşıyor.


Yaklaşık 5 bin 400 görevli ve gönüllü, halen enkaz altında bulunanlara yönelik arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürürken, depremde en büyük hasarı tarihi Amatrice, Arquata del Tronto, Pescara del Tronto ve Ascolano kasabaları gördü.

Belediye Başkanı Sergio Pirozzi’nin depremin hemen ardından, “Kasabamın yarısı yok oldu” dediği 2 bin 600 nüfuslu Amatrice’de binaların 4’te 3’ünün yıkıldığı kaydedildi.

Pirozzi, kendi görev alanında 100’e yakın kişinin halen enkaz altında olduğunu belirtti.

Yaşanan heyelan ve yıkılan köprüler nedeniyle Amatrice’ye yardım ekipleri, ancak depremden 3 saat sonra ulaşabilmişti.
Accumoli belediye başkanı da, kasabaya yardım ekiplerinin sarsıntıdan 4 saat sonra ulaştığını belirtti.

Pescara Tronto’da molozların altında kalan 10 yaşındaki bir çocuk, 15 saat sonra kurtarılırken, onun kız kardeşi ise yaşamını yitirdi.

Yatağın altına saklanan 4 ve 7 yaşlarındaki iki kardeş de enkazdan sağ çıkarıldı.
İtalya Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, ölenler arasında çok sayıda çocuk olduğunu söyledi.

KAYIPLARIN SAYISI BİLİNMİYOR

İtalya Sivil Savunma Kurumu yetkilileri, enkaz altında olanların sayısına ilişkin net bit açıklama yapamayacaklarını, birçok kişinin tatil için başka yerlere gitmiş, aynı şekilde çok sayıda turistin de yıkım yaşanan kasabalarda konaklamış olabileceğini belirtti.
Yetkililer, deprem bölgesinde 2 bin 500 kişinin evsiz kaldığını açıkladı.
Deprem bölgesine giden Başbakan Matteo Renzi, ağır yıkım yaşanan kasabalarda hasarın giderileceğini, depremden etkilenen hiçbir ailenin, kasabanın, köyün yalnız bırakılmayacağını söyledi.
Perşembe akşamı toplanması beklenen Bakanlar Kurulu’nda, afet bölgesine ilişkin yeni önlemlerin alınması ve olağanüstü hal ilan edilmesi bekleniyor.
Çarşamba günü yerel saatle 03.36’da yerin 4 kilometre altında meydana gelen depremin ardından, 2’si 5.0’dan büyük olmak üzere 450’nin üzerinde artçı sarsıntı yaşandığı açıklandı. ()

Kaynak: Birgun.net