İsveç, hakkındaki tecavüz suçlaması nedeniyle sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ndeki 4. yılını dolduran Assange’ı sorgulamak için başvuruda bulundu.

The Guardian’ın haberine göre İsveçli yetkililer, geçen hafta siyasi iltica talebiyle sığında Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ndeki 4. yılını dolduran WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ı sorgulamak için resmen başvurdu.

İsveç başsavcısının yaptığı resmi başvurunun incelemeye alındığını aktaran Ekvador Dışişleri Bakanı Guillaume Long, “Ekvador dört yıldır Sayın Assange’ın büyükelçilikte sorgulanması talep ediyordu. 1400 gündür İsveçli yetkililerden büyükelçiliğe gelip onu burada sorgulamalarını istedik. Bu nedenle İsveç’in kararını değiştirmesi ve siyasi irade göstermesinden memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Stockholm hükümetinden Assange’ın tutuklanmayacağına dair yasal güvence isteyebileceklerini de belirten Long, İngiltere’nin BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’nun kararını uygulamakta isteksiz olduğuna vurgu yaptı.

İngiltere ile Ekvador arasında anlaşma sağlanmaması halinde Assange’ın hakkındaki cinsel saldırı suçlamalarının düşeceği 2020 yılına kadar büyükelçilikte kalacağına dikkat çeken Long, “Dört yıl daha beklemenin bir çözüm sağlayacağını düşünmüyorum. Bu çok yanlış olur. Assange’ın sağlığı iyi değil, çok küçük bir alan ve çok az ışığa sahip. Burası abluka altındaki bir büyükelçilik” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İngiliz mahkemesi, ABD’ye ait gizli bilgileri ifşa eden WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange ise İsveç’e iade edilmesi halinde ABD’ye gönderilmekten korktuğu için 2012 yılında Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

Assange’ın 2014’te yaptığı başvuruyu inceleyen BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu İngiltere ve İsveç’i haksız bulmuş, ancak her iki ülke de karara itiraz etmişti.

Kaynak: Birgun.net