HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Türkiye, Antep Karkamış’ın karşı tarafındaki Cerablus’un IŞİD’den temizlenmesi ve Demokratik Suriye Güçleri’nin eline geçmemesi için askeri harekât başlattı. Dün 04.00 sularında başlayan harekâta “Fırat Kalkanı” adı verildi. Başbakanlık ve Genel Kurmay’dan yapılan açıklamada çıkarmanın “Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Cerablus bölgesinin IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla başlatıldığı” kaydedildi. Operasyona dair konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Ilımlı muhalefeti destekliyoruz” dedi.

Operasyon ilk olarak F-16’ların havadan başlattığı bombardımanla başladı. Sonrasında kara harekâtı başlatıldı. TSK’ye ait tanklar da Karkamış sınırından saat 11:00 civarında Suriye topraklarına girdi. Havadan ve karadan yapılan askeri harekâtı Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yönettiği açıklandı.


‘Bordo bereliler’ de katılıyor
TSK bünyesindeki özel kuvvetler de sınır bölgesinden sızma harekâtıyla Suriye topraklarına girdi. Bordo bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD’in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi. Zırhlı kepçeler ile açılan barikatlar sonucu oluşturulan koridordan bölgeye giren bordo berelilerin başında Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın olduğu öğrenildi.
İlk etapta 81 hedefe 294 atış yapıldığını açıklayan TSK, operasyona katılan birimleri açıkladı: “Piyade”, “Tank ve Topçu Birlikleri”, “Geçit açan mayın temizleyen istihkam birlikleri”, “Muharebe birlikleri”, “Lojistik destek unsurları”, “Lojistik destek unsurları”, “Hava Kuvvetleri’nin hava ve yer destek unsurları (’lar).”

Binlerce cihatçı sınırdan girdi
TSK birlikleriyle birlikte binlerce cihatçının da Karkamış’tan Cerablus’a girdiği açıklandı. Sınırın Türkiye tarafında yaklaşık bin 500 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi, Cerablus’a girmek için bekliyordu.

TSK birliklerini cihatçılar karşıladı
Sınırı geçen TSK tanklarını cihatçı birlikler karşıladı. Bu kişilerin kollarında yer alan ‘kırmızı’ ve ‘mavi’ bantlar dikkat çekti. ‘Kırmızı’ bantları ÖSO içindeki Arap kökenli cihatçıların, ‘mavi’ bantları ise Türkmen birliklerinin taktığı belirtildi. ÖSO’dan yapılan açıklamada, “Özgür Suriye Ordusu, Cerablus’u özgürleştirmek için harekete geçti” denildi. Akşam saatlerinde ise ÖSO’dan yapılan açıklamada Cerablus’un tamamen ele geçirildiği bildirildi.

Yaralanan cihatçılar tedavi için Antep ve Nizip’te
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin koalisyon güçleri ile birlikte Suriye’nin IŞİD denetimindeki Cerablus kasabasına başlattığı askeri harekatta yaralanan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu cihatçılar tedavi için Antep ve Nizip’e getirildi. Askeri harekatta çıkan çatışmalarda yaralanan cihatçılar Karkamış Sınır Kapısı’ndan ambulanslarla alınarak tedavi için hastanelere kaldırıldı. Antep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3, Nizip’teki hastanede ise yaklaşık 40 cihatçının acil serviste tedaviye alındığı kaydedildi.

Kaynak: Birgun.net