IŞİD'in Türkiye yapılanmasına yönelik davada, cihatçıların, Emniyet'te ifadelerini alan polisler için zeka testi istemesi damga vurdu. Sanıkların ayrıca 'inançları nedeniyle yargılandıkları' bahanesi sığınması dikkat çekti.

Soruşturma kapsamında 10'u tutuklu 96 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması dün görüldü. İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya yedi tutuklu sanık getirilirken; çok sayıda tutuksuz sanık katıldı. İfadesi önceki gün alınan Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk ise duruşmaya katılmadı. Duruşmanın ikinci gününde ifadesi alınmayan sanıkların savunmaları alındı.

BEDELLİ YAPMIŞ
Sanıklardan Lokman Akar, Bayancuk'un derslerine gidip geldiğini ifade ederek, Bursa'da bir kitabevinin bulunduğunu ve dini kitaplar sattığını, Bayancuk'u da kitaplarından ve sohbetlerinden tanıdığını söyledi. Akar, mahkeme başkanının oy kullanıp kullanmadığına ilişkin sorusuna "Oy kullanmadım. Askerlik yapmadım çok şükür. Bedelli yaptım. Bu ülkeye askerlik yapmanın doğru olmadığına inanıyorum" dedi.

Akar, çocuklarını okula göndermediğini, 'özel eğitim verdiğini' savundu.

Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek'in "IŞİD'i bilir misin. Fikirlerini benimser misin?'' sorusunu Akar, "Televizyonlardan bilirim. Çok fikirlerini bilmediğim için bir şey diyemeyeceğim" yanıtını verdi. "IŞİD Müslüman mı?" sorusuna ise, "Neden soruyorsunuz? Tanımıyorum, Müslüman'dır inşallah" cevabını verdi.

'IQ TESTİ YAPILSIN'
Lokman Akar'ın açıklamalarının ardından, üye hâkim, "Allah size mühür mü verdi? Bu Müslümandır, bu değildir diye damgalıyorsunuz?" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Akar, "Ben öyle diyorum. Emniyette bana üç soru sordular. Ama örgütle hiçbir alakası olmayan sorular sordular. Terörle mücadelede [TEM] görev yapan polislerin, IQ testinden geçirilmesini, zekâ seviyelerinin ölçülmesini talep ederim" dedi. Bu sözlerin üzerine mahkeme başkanı, sanık hakkında suç duyurusunda bulunulacağını söyledi.

Tutuklu sanıklardan Enes Yelgün ise duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Savunmasına besmele çekerek başlayan Yelgün, "Tevhid Dergisi'nde yazılarım yayınlanıyor. Bu dergi resmi bir dergidir. Herkese açıktır. Seminerler veririm. Sahabe Hayatı'nı anlatıyorum. Suçlamalar, benim bu faaliyetlerimle ilgiliyse diyecek bir şey yok" dedi. İddianamede, kendisine ilişkin tape kaydının bulunmadığını belirten Yelgün, polisin yaptığı aramalarda hiçbir delil bulamadığını öne sürdü.

'EBU KOD MU?'
Mahkeme başkanının, "Derslerinize gelen insanları IŞİD'e yönlendirdiğiniz, böylece IŞİD'in alt yapısını oluşturduğunuz iddia ediliyor?" sorusuna da, "Kimse bunu delillendiremez" yanıtını verdi. Yelgün, "IŞİD Müslüman mı?" sorusuna ise "Kalplerini bilemeyiz" diye karşılık verdi.



Oy kullanmadığını, askerlik yapmadığını, yapmayı da düşünmediğini söyleyen Yelgün, "2007'den beri aynı iddialarla karşılaşıyoruz. Biz burada inandığımız şeylerle yargılanıyoruz. Bu inancımızı terk etmediğimiz sürece de yargılanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sanıklardan Mehmet Göksu ve İsmail Bayaltun da haklarındaki örgüt üyesi iddialarını reddetti. Bayaltun, soruların ardından mahkeme başkanına ''Bir soru da ben sormak istiyorum. Araplar kendi aralarında hitap ederken 'Ebu' diyorlar. Bu bir örgüt kodu mu oluyor'' diye sordu. Mahkeme Başkanı da ''Ben de bakayım söyleyeyim sana'' dedi.

Tutuksuz sanık Ayhan Önre de savunmasında çocuklarına evde eğitim verdiğini belirterek, "Eğitimde şirk var, küfür var. Biz de çocuklarımızın eğitim almasını istiyoruz. Müfredat değişirse göndeririz" diye konuştu.

***

Dört sanık tahliye edildi

Ara kararını açıklayan mahkeme 10 tutuklu sanıktan dördünün tahliyesine karar verdi. 96 sanıklı davanın bundan sonraki duruşması ise 24 Mart 2016 tarihine ertelendi.
Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Halis Bayancuk, Asaad Kheliffalkhadr, Cemil Aslan, Muhammed Mustafa Halli, Enes Yelgün, Erdal Yaşar ve Mehmet Karlı’nın tutukluluk hallerinin devamına, tutuklu sanıklar İbrahim Görgöz, Emre Alımcı, Hasan Çalık ve Zeki Murat Sakarya’nın ise tahliyesine karar verdi.
Heyet, yurt dışına çıkış yasağı getirilen tahliye edilen sanıkların tüm duruşmalara katılmalarına hükmetti.

***

İlk duruşmada neler olmuştu?

>> Önceki gün başlayan davanın ilk duruşmasında güvenlik birimlerinin diğer kamu davalarına nazaran neredeyse hiç güvenlik tedbiri almaması dikkat çekmişti. Cihatçı örgüt yanlıları, koridorlarda görüntü almak isteyen gazetecileri de tehdit etmişti.

>> Ankara Katliamı, Suruç katliamı, Musul konsolosluğuna yönelik 49 kişinin rehin alındığı baskın, Musul’a mazot götüren TIR şoförü 32 Türkiye vatandaşının kaçırılması ve Niğde’de yol uygulaması yapan jandarmalara yönelik saldırı suçlamalarıyla ilgili yürütülen soruşturmada Halis Bayancuk, örgüt yöneticisi olarak yargılanan ve 15 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık İlyas Aydın ve Sina Akkaya savunma yapmıştı.

>> Duruşmada ilk savunmayı yapan Bayancuk, sözlerine besmele çekerek başlarken, “Demokrasiyi benimsemiyoruz. Müslümanız ve Kuran-ı Kerim’in hükümlerinin geçtiği bir devlet istiyoruz” sözleri duruşmaya damga vurmuştu. Sanıkların ‘terör örgütünü yönetmek ve üye olmak’ gibi suçlardan 7,5 yıl ile 22,5 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Kaynak: Birgun.net