Başkentte açılan El Kaide davasının eklerinden Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün örgütün Ankara yapılanmasına ilişkin hazırladığı “bilgi notu” çıktı. Bilgi notuna göre, şuan IŞİD’in Rakka’daki önemli yöneticilerinden olan Muhammed Selef kod adlı Oğuzhan Gözlemecioğlu, Ankara ve ilçelerinde eleman temin etmek için çalıştı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, bilgi notuna göre IŞİD üyeleri, Suriye’den yağmaladığı değerli eşyaları Ankara’da sattı. Ankara il ve ilçelerinde ağır silah (havan) yaptırmak için tornacı ustası aradığı ifade edilen IŞİD üyelerinin Suriye’ye giriş çıkışlarını tarihlerine kadar tespit eden, şüphelilerin başkentteki faaliyetlerini adım adım izleyen emniyet, gözaltı işlemi yapılmadı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 26 kişi hakkında hazırlanan El Kaide iddianamesini kabul eden Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava dosyasından çarpıcı bir bilgi notu çıktı. Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan 22 sayfalık bilgi notunda, 26 sanığın 2014 yılına kadar olan faaliyetleri tek tek anlatıldı.

Notun 1 numarasında yer alan Osman Çolakoğlu’nun Ebu Muhammet Saykan kod adını kullandığı vurgulandı. Notlara göre Çolakoğlu, sözde cihat amacıyla 15 Ağustos 2012’de Suriye’ye gitti, 11 gün sonra dönüş yaptı. 18 Kasım 2012’de yeniden Suriye’ye giden, 17 Aralık 2012’de Ankara’ya gelen Çolakoğlu, 7 Mayıs 2013-12 Ocak 2013 tarihleri arasında da (35 gün) Suriye’de kaldı. 17 Eylül 2013’te yeniden Suriye’ye giden Çolakoğlu, bir daha dönmedi. Bilgi notunda, 2010 yılında El Kaide ile bağlantılı Taifetul Mansura grubuna yönelik operasyonda tutuklanan ve cezaevinden çıktıktan sonra Ankara’nın köylerinde propaganda faaliyeti yaptığı anlatılan Çolakoğlu’nun “Suriye’ye patlayıcı madde yapımında kullanılabilecek malzeme ve silah getirip götürdüğü, sınır hattında faaliyet gösteren El Kaide mensuplarına bölgeye gelen yardım kuruluşları aracılığı ile yiyecek, giyecek ve ihtiyaç malzemesi temin ettiği” anlatıldı. Bilgi notuna göre, Çolakoğlu, 12-13 Haziran 2013 tarihlerinde Tunus, Bosna ve Sırbistan uyruklu 4 kişinin illegal yollardan Suriye’ye gitmesine kılavuzluk yaptı.

CİNAYET İÇİN TALİMAT VERDİ

Rıdvan kod adlı Cihat Arslan:

El Kaide'ye maddi gelir elde etmek maksadıyla Ankara ve Kırıkkale illerinin kırsal kesimlerinde kaçak kazı faaliyetleri yaptırdığı, aynı zamanda Suriye’den tarihi eser getirterek, Ankara il ve ilçelerinde pazarlamaya çalıştığı tespit edilmiştir. 21 Ekim 2013 tarihinde Suriye’nin Harim bölgesinde girilen silahlı çatışmada bölgedeki muhalif grupları içerisinde faaliyet gösteren biri emir olmak üzere isimleri tespit edilemeyen iki kişinin vurulması olayında OsmanÇolakoğlu’na talimat vermiştir.

KÖYLERDE CT TOPLANTILARI

Muhammed kod adlı Oğuzhan Gözlemecioğlu:

Hacıbayram Mahallesi’nde ikamet etti. 15 Kasım 2012-15 Mayıs 2013 tarihlerinde Suriye’de kaldı. 25 Mayıs 2013 tarihinde Suriye’ye gitti ve halen ailesi ile birlikte Suriye’de ikamet etmektedir.

Suriye’deki iç savaş ortamanıda bulunan El Kaide ile bağlantılı gruplar içerisinde silahlı faaliyet yürütmek üzere Ankara ili ve ilçelerinde eleman temin etmeye çalıştığı, bu maksatla özellikle Ankara ili Çubuk (Kışlacık Köyü), Çamlıdere (Ören Köyü), Kazan (Kılıçlar Köyü) ve Kızılcahamam ilçesi kırsal alanında toplantı ve propaganda faaliyeti icra etmiştir. Sözde cihat amacıyla gelen şahıslara kalacak yer temin ettiği, Suriye’de faaliyet yürüten Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) 2 adet Ford Transit marka aracı ile para karşılığı ulaşım hizmeti verdiği, kuryelik ve kılavuzluk yaptığı...

SURİYE’DE YAĞMA VE HIRSIZLIK YAPTILAR

Mustafa Canöz: Uveyş kod adını kullanıyor.

Hırsızlık, yağma, Gümrük Kaçakçılığı, 4926 sayılı yasaya muhalefet, elektrik hırsızlığı ve El Kaide'ye üye olmak suçlarından toplam 8 adet yakalandı kaşeli suç kaydı bulunmaktadır. 10 Aralık 2012’de Suriye’ye gitti, 6 ay 10 gün kaldı. 5 Eylül 2013 tarihinde Suriye’ye gitti, 6 Ekim 2013’te dönüş yaptı. Suriye’deki iç karaşıklık ortamından istifade ile yağma ve hırsızlık sonucu elde ettikleri maddi değeri yüksek malzemeleri (laptop, iphone vb.) Ankara ili, ilçe ve köylerinde piyasaya sürmüştür. Geçmiş yıllarda Sincan grubunun emirliğini yapmıştır.

PİKNİK ADI ALTINDA TOPLANTIS

Harun Yıldırım:

El Kaide'nin Ankara-Sincan ve İsmetpaşa gruplarının sorumlusu olduğu, Sincan ve köylerinden elaman temin çalışmalarını yürüttüğü, piknik yapma adı altında jandarma bölgesinde toplantı yaptıkları bilgisi mevcuttur.

Halil İbrahim Gözlemecioğlu:

4 adet suç kaydı bulunmakta. Aralık 2013 içerisinde Suriye’ye gitti. Av yapma maskesi altında jandarma sorumluluk bölgesinde atış eğimi yaptı.

HAVAN YAPTIRMAK İÇİN TORNACI ARADI

Burak Musab Güler:

Sözde cihat yapmak ve askeri eğitim almak maksadıyla 2013 yılı içerisinde sınırı illegal yollardan geçerek Suriye’ye geçtiği, Suriye’de Türk Evi isimli grupta askeri eğitimden sonra 11 Ekim 2013 tarihinde Suriye’den sınırı illegal yollardan Türkiye geldiği... El Kaide'ye eleman temin etme faaliyetlerine Ankara ili Sincan ilçesi ve köylerinde devam ettiği, 2013 Ekim ayı içerisinde Ankara ili ve ilçelerinde ağır silah (havan) yaptırmak maksadıyla güvenebilecekleri bir tornacı ustası aradığı, Türkiye üzerinden sınırı illegal yollardan geçerek Suriye’ye giden/gelen şahıslara kılavuzluk ve kuryelik yaptığı...

Ali Toprak:

Ubuzer kod adlı. Silah tamiratı işleriyle uğraştığı, Suriye’de bulunan El Kaide mensuplarına silah ve mühimmat temin ettiği, Suriye’ye giden gelen şahıslara kılavuzluk ve kuryelik yaptığı.

Kaynak: Birgun.net