İran Ekonomi Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Direktörü Sadegh Akbari, İran'ın Hindistan bankalarındaki 6 milyar euroluk petrol parasının parça parça kısa sürede Halkbank'a aktarılacağını söyledi.

Akbari, "Türkiye-İran Uluslararası Yatırım ve Ticaret Arenası" toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kapsamda 600 milyon euronun Halkbank'a aktarıldığını ifade etti.

Akbari, "İran merkez bankasının talimatıyla Hindistan'daki bankalar ellerindeki parayı Halkbank'a transfer edecekler" dedi. Akbari, toplam tutarın tamamının ne zaman aktarılacağını net olarak söylemedi ancak bunun "kısa sürede" tamamlanacağını belirtti.

Hindistan'daki rafineriler 2013 yılında Halkbank kanalını kapanmasının ardından İran'a yapacakları ödemeleri Hindistan'daki bankalarda tutuyorlardı. Hindistan Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı tavsiye sonrası Hindistan Petrol Bakanlığı rafinerilerin 30 Mayıs'tan başlayarak üç ay içinde İran'a ait parayı transfer edebileceklerini bildirdi.

İran, ödemelerin euro cinsinden yapılmasını istiyor.

Hindistan rafinerilerinin ödemelerinin Halkbank'a aktarılmasını istemelerinin arkasında iki ülke arasındaki "pozitif bankacılık ilişkileri" olduğunu söyleyen Akbari, fonların Türkiye aktarılmasının Türkiye ve Avrupa ile ticaretlerini kolaylaştıracağını belirtti.

Ocak ayında İran'a yönelik ambargoların kalkmasına rağmen, uluslararası bankacılık sektörü ambargoyu ihlal ettikleri gerekçesiyle geçmiş yıllarda ödemek zorunda kaldıkları yüklü cezalar nedeniyle temkinli davranmaya devam ediyorlar. İran ile dolar cinsi ticarete izin verilmemesi ve New York finans sistemine dahil olmaması gibi halen süren kısıtlar nedeniyle Tahran'ın, uluslararası finans sistemine erişimi halen kısıtlı.

Akbari, İran'a yönelik ambargoların kalkmasının ardından İran ve Türkiye Merkez Bankası arasındaki SWIFT hattının da yeniden açıldığını söyledi.

SWIFT bu yıl bazı İran bankalarını sistemine dahil ederek bu bankaların yabancı bankalar ile işlem yapabilmesinin yolunu açtı. İran bankaları Mart 2012'den bu yana Tahran'ın tartışmalı nükleer programı sonrası getirilen ambargolar nedeniyle uluslararası finans sisteminden izole edilmişti. (Reuters)

Kaynak: Birgun.net