Irak, Türkiye'nin ülkenin kuzeyindeki askeri varlığı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nu acil toplantıya çağırdı.

Irak devlet televizyonunda bugün yayınlanan bir açıklamaya göre, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Başika kampında bulunan birliklerine ilişkin, Irak hükümeti, böyle bir askeri gücü davet etmediklerini ve Türk askerlerinin buradaki varlığını işgal olarak gördükleri gerekçesiyle BM Güvenlik Kurulu'na acil toplantı çağrısında bulundu.

IRAK DIŞİŞLERİ, TSK VARLIĞINI İHLAL OLARAK NİTELEDİ

Irak Dışişleri Bakanlığı, TSK varlığını ihlal olarak niteledi. İki ülke dün karşılıklı olarak büyükelçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırdı.

TBMM geçen hafta ordunun terörle mücadele için Irak ve Suriye'de konuşlandırılması için hükümete yetki veren tezkereyi onayladı. Irak parlamentosu bu hafta tezkereyi kınarken, Başbakan Haydar Abadi dün ülkenin kuzeyinde bulunan Türk birliklerinin varlığının bölgesel savaşa yol açabileceği konusunda Türkiye'yi uyardı.

Türkiye, Kuzey Irak'taki Başika kampında bulunan birliklerinin, Iraklı güçlerin IŞİD'e karşı savaşmak üzere eğitilmesi ve donatılması için uluslararası bir görev kapsamında görev yaptığını savunuyor. (Sputnik)

Kaynak: Birgun.net