DERVİŞ CEMAL

Birleşmiş Milletler (BM) kararı ile IŞİD’e karşı oluşturulan “uluslararası koalisyon”da yer alan Suudi Arabistan savaş uçakları Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ne geldi. Böylece İncirlik’te, uçakları ile birlikte koalisyona katılan beşinci ülke Suudi Arabistan oldu. 4 bin kilometreye kadar menzili bulunan, saatte 3 bin kilometre dolayında hız yapabilen uçaklar, dün saat 13.30 sıralarında art arda İncirlik Üssü’ne indi. İncirlik’e ilk sevkiyatta gelen 4 adet F-15E uçağı yüksek manevra kabiliyetine sahip olması, hedefine çok yaklaşabilmesi ile füze ve bomba atabilmesi ile tanınıyor.

KARAR MÜNİH'TE ALINDI
Suudi Arabistan’dan İncirlik’e savaş uçakları geleceği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı 13 Şubat’taki ‘Münih Güvenlik Konferansı’ ardından netleşmişti. Her ülke askerlerinin hava üssünün bir noktasında kamp yaptıkları belirtildi.

BEŞ ÜLKE İNCİRLİK'TE
Suudi Arabistan hava kuvvetlerine ait savaş uçakları Adana’daki İncirlik Üssü’nde konuşlanmasıyla İncirlik’te uçağı bulunan ülke sayısı 5’e yükseldi. İncirlik Üssü’ne daha önce de ABD, İngiltere, Almanya ve Katar’ın savaş ve Awacs uçakları ile insansız hava araçları gelmişti. Yetkililer konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken ülkelerin uçak sayısı ise saklanıyor.

ALMAN TORNADALAR DA ÜS'TE
Almanya’nın IŞİD’e karşı mücadele kapsamında görevlendirdiği Tornada keşif uçakları da İncirlik Üssü’ne bulunuyor. Federal Meclisi’nden çıkan tezkerenin ardından Schleswig Holstein eyaletindeki Jagel Üssü’nden 10 Aralık’ta havalanan Tornado keşif uçakları İncirlik’e gelmişti. Paris’teki saldırıların ardından Almanya, Suriye’deki uluslararası koalisyonu desteklemek amacıyla bölgeye bin 200 asker, bir fırkateyn ve Tornado tipi askeri keşif uçakları gönderme kararı almıştı.

KATAR VE BAE UÇAKLARI ADANA'DA
Katar’ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri uçaklarının İncirlik Üssü’ne konuşlandığı açıklandı. Katar eş’Şark’el Evsat gazetesi ve El’Halic Online sitesinin haberlerine göre, söz konusu ülkelerin savaş uçakları geçen haftalarda İncirlik üssüne konuşlandı. Her iki ülke de Suriye’deki bombardımana buradan katılıyor.

***

Hava Üssü’nün stratejik önemi ve misyonu

Adana’nın İncirlik beldesinde bulunan hava üssü kentin 8 km doğusunda ve Akdeniz’e 56 km mesafede. Üssün yönetimi ve denetimi ABD hava kuvvetlerinde. 1951 yılında inşaatına başlanan üs, Aralık 1954’de Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Hava Kuvvetleri’nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı. ABD’nin Ortadoğu ve Orta Asya’ya yönelik operasyonlarının merkezi konumundaki İncirlik, Avrupa’da nükleer silahlar bulunduran altı NATO üssünden biridir. 1950’lerin sonu ve 1960’ların başında İncirlik üssü soğuk savaş döneminde Sovyetler üzerinde keşif uçuşu yapan U-2 casus uçaklarına ev sahipliği yaptı. 1990’larda ABD’nin Irak’ı denetlemek için kullandığı üs bir anda 1991’de kendini körfez savaşının içerisinde bulundu. Sadece körfez savaşında İncirlik üssünden kalkan ABD uçakları 14.000 saat uçuş yapıp, 3.000 bomba atıp, 100 füze fırlattı. Daha sonraları ise İncirlik üssü Afganistan ve Irak’ın işgali sırasında ana lojistik yeri olarak görev yaptı.

***

Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz: İncirlik operasyon merkezi

İncirlik’e NATO üyesi olmayan bir ülkenin uçaklarının gelmesi manidar. Suudi uçaklarının İncirlik’e gelmesinin nedeni bombardımana katılan ABD liderliğindeki koalisyon ülkeleri ile koordineli hareket etmek. İncirlik operasyon merkezi. Uçakların gönderilmesi kararı ateşkes kararından önce alınmıştı. Uçaklar ateşkesten bağımsız olarak IŞİD’e operasyon amacıyla geldiler. IŞİD ve El Nusra ateşkes kapsamının dışında yer alıyor. Dolayısıyla bombardıman sürecektir. Suriye’deki birçok örgütü ve radikal İslamcı yapıyı destekleyen Suudi Arabistan IŞİD karşıtı koalisyonda yer alacağını daha önce açıklamıştı. İnandırıcılığını ispatlaması açısından bu bir fırsat oldu onlar açısından. Yapmak zorundaydılar bir anlamda.

Kaynak: Birgun.net