Türkiye ekonomisindeki büyümenin öncü sektörlerinden olan imalat sektöründeki daralma üst üste altıncı ay da sürdü. İmalat sanayii satın alma yöneticisi endeksi (PMI), ağustos ayında 47 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu rakam Nisan 2009’dan bu yana görülen en düşük rakam oldu. İstanbul’un ağustos ayı PMI verisi ise 48,7 olarak gerçekleşti. İmalatçıların aldığı yeni siparişleri gösteren alt endeks ağustosta bir önceki aya kıyasla 0,3 puan gerileyerek 45,6 değerini aldı. İmalatçıların üretimi ise keskin şekilde yavaşladı. Üretim alt endeksi Temmuz’daki 46.2 seviyesinden Ağustos’ta 43.4’e geriledi.



Yavaşlama belirginleşti

Rakamları değerlendiren uzmanlar, ağustosta endeksin 47’ye gerilemesinin imalat sanayiindeki yavaşlamanın iyice belirginleştiğini ve yurtiçi talebin oldukça zayıf olduğunu gösterdiği görüşünde birleşiyor. İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. Endekste 50’nin altındaki değerler daralmaya işaret ediyor.

İhracat yara sarıyor

Günün bir diğer önemli verisini ise ağustos ayı ihracat verileri oluşturdu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ağustosta ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,9 artarak 11 milyar 157 milyon dolara ulaştı. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yaşandığı temmuz ayında bu oran geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 gerilemişti. Rakamlar ihracatta toparlamanın temmuz öncesine ulaşamadığını göstermiiş oldu. İhracat, bu yılın ilk sekiz ayında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 düşüşle 92 milyar 652 milyon dolara indi. Son 12 aylık dönemde ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 gerileyerek 140 milyar 906 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

AB’ye ihracat arttı

İhracat pazarlarında da 130 ülkeye ihracatta artış yaşanırken, 102 ülkede gerileme oldu. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında Almanya’ya 17,4 artış, İngiltere’ye yüzde 1,4 azalış, Irak’a yüzde 4,2 azalış, ABD’ye yüzde 19,6 artış ve Fransa’ya yüzde 8,3 artış kaydedildi. Ülke grubu bazında ise ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Avrupa Birliği bölgesinde yüzde 12,7 yükseliş yaşandı. Ağustos ayında 52 il ihracatını artırırken, 28 ilde düşüş gözlendi. En fazla ihracat yapan beş il arasında İstanbul yüzde 4,4 artışla 5 milyar 135 milyon dolar, Bursa yüzde 27,8 artışla 952 milyon dolar, Kocaeli yüzde 2 düşüşle 745 milyon dolar, İzmir yüzde 9,3 artışla 697 milyon dolar ve Antep yüzde 9,6 artışla 576 milyon dolarlık ihracata imza attı.

***

‘Özel sektörün borcu endişe verici’

İNGİLTERE merkezli HSBC tarafından yayımlanan notta Türkiye’de özel sektörün borçlarının endişe verici olduğu tespiti yapıldı. BloombergHT’de yer alan habere göre HSBC ekonomisti Melis Metiner tarafından kaleme alınan notta ülkenin borcunun hızla arttığına dikkat çekilerek, “CEEMEA [Orta-Doğu Avrupa, OrtaDoğu, Afrika] ortalamasına bakılırsa Türkiye artık az borçlu bir ekonomi sayılamaz” denildi.

2007 yılı sonunda gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 81,5’i seviyesinde bulunan Türkiye’nin toplam borcu, yani hanehalkı, özel sektör ve kamu sektörü borçlarının toplamı, 2015 sonu itibariyle milli gelirin yüzde 125,3’ine yükselmiş durumda.
Borçların önemli bir kısmı döviz cinsinden alındığı için borcun maliyetleri de şirketler için riskli hale geldi.

Kaynak: Birgun.net