14 yıllık iktidarı boyunca eğitimde gericileşme politikalarını adım adım hayata geçiren AKP hükümeti, yurt genelinde okulları imam hatipleştirme operasyonlarını da sürdürüyor.

İlerihaber.org'da yer alan habere göre, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü normal liseler bünyesinde kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitim göreceği sınıf açmayı planladıklarını açıklayarak, okullarda harem selamlık uygulamayı gündeme getirdi.

Eğitim sistemini ve toplumsal yaşamı dini kurallar ve referanslara göre biçimlendirme sürecinin, eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında belirgin bir şekilde arttığı biliniyor. Yıllardır eğitimin biriken ve acil çözüm bekleyen sorunlarına çözüm üretmeyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri okulların imam hatipe dönüştürülmesini ve bu okullara gidecek öğrenci sayısını arttırmaya dönük politikalarına her geçen gün bir yenisini ekliyor.

HAREM-SELAMLIK SINIF

Son birkaç yıldır Türkiye’nin her yerinde normal ortaokullar içinde imam hatip sınıflarının açılırken, bu kapsamdaki uygulamalar Kastamonu’da da artarak devam ediyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, İl Genel Meclisi toplantısında, kentteki imam hatip okullarına yeterli başvuru olmamasına rağmen “Normal liselerin bünyesinde kız- erkek ayrı imam hatip sınıfları açılması planlandığını” açıkladı. İl Milli Eğitim Müdürü’nün Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu ve Şehit Şerife Bacı Ortaokulunu imam hatip okullarına dönüştürmek için uygulama başlattığını duyurması öğrenciler ve veliler tarafından kaygı ile karşılandı.

EĞİTİM SEN'DEN SERT TEPKİ

Kastamonu Eğitim Sen Şube Başkanı Fikret Tufan Yazıcı yaptığı yazılı açıklamaya İl Milli Eğitim’in söz konusu planlarına sert şekilde tepki gösterdi. Fiziki donanım ve altyapı sorunları olan ve hali hazırdaki bölgenin ihtiyacına cevap veremeyen Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu ve Şehit Şerife Bacı Ortaokulunun imam hatibe dönüştürülmesi uygulamasına derhal son verilmesi istendi.

“Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında fiziki donanım ve altyapı sorunları olmayan okulları imam hatibe çeviren MEB, seçmeli din dersleri uygulamaları, okulda mescit açılması zorunluluğu ve 5. Sınıftan itibaren kız öğrencilerinin başını örtmesi gibi uygulamaları ile bütün okulları fiilen imam hatibe çevirmekle yetinmemektedir” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

'İMAM HATİPLERE POZİTİF AYRIMCILIK'

“AKP hükümeti döneminde eğitimde yaşanan yoğun ticarileştirme uygulamalarına paralel olarak hayata geçirilen dini içerikli eğitim uygulamaları, siyasi iktidarın yıllardır “arka bahçesi” olarak gördüğü imam hatip okullarına yönelik “pozitif ayrımcılık” her fırsatta karşımıza çıkmıştır. Çok sayıda devlet okulu ödenek yetersizliği ile karşı karşıya kalırken, bugüne kadar hiçbir imam hatip okulu kaynak sıkıntısı çekmemiş ve talepleri anında yerine getirilmiştir.

Türkiye’de her konuda ve her alanda yaşanan ayrımcı uygulamaların, en azından toplumun geleceğinin şekillendiği okullarımızda yapılmamalı, eğitimde hiçbir şekilde böylesi yönlendirmelere izin verilmemelidir. Türkiye’de hiçbir okul türü diğerlerine göre ayrıcalıklı olmamalı, bakanlık politika geliştirirken ve bu politikaları uygularken tüm öğrencilere, öğretmenlere ve eğitim kurumlarına eşit mesafede yaklaşmalıdır.

Eğitim Sen olarak MEB’in her türlü ayrımcı ve dayatmacı uygulamalarının karşısında olacağımızı bir kez daha belirtiyor, öğrenci ve velilerimizi siyasi iktidarın her türlü istismar uygulamalarına karşı mücadeleye çağırıyoruz.

Kaynak: Birgun.net