Komşu ülkelerle yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler bu yıl üreticinin elinde kaldı. Bu yıl umduğunu bulamayan üreticilere bi kez patates üreticileri de eklendi. Türkiye'nin patates ambarı Nevşehir ve Niğde'de üreticiler isyanda.

DEPOLAR PATATESLE DOLDU
Satılamayan patateslerin depolarda bekletildiğine vurgu yapan ve üreticinin isyanını dile getiren Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, "Neredeyse Türkiye'nin yüzde 40'nın ihtiyacını karşılayan iki büyük iliz. Niğde ve Nevşehir'de sezonda bir milyon 200 bin ton patates üretildi. Satılamayan patates miktarı 500 bin ila 600 bin ton. Geçen yıl Suriye, İran, Irak ve Rusya'ya ihracat edildiği için patates güzel para etmişti. Şu an dışarıya patates ihraç edemediğimiz için depolar patatesle doldu" dedi.


Nevşehir ve Niğde'deki çiftçilerin elinde 500 bin ila 600 bin ton patatesin kaldığını ve bunların çürümeye başlayacak olmasından dolayı çiftçilerin telaşlı olduğunu kaydeden Altınışık, şunları kaydetti:
"İhracat yapılamadığı için patates çiftçinin elinde kaldı. Çiftçi şu an zor durumda ve borcunu ödeyemiyor. Şu an çiftçinin elinde 500 bin ila 600 bin ton patates var. Şubat ve mart ayından sonra patatesler çürümeye başlar. Çiftçi telaşlı. Çünkü elindeki patates çürümeye başladığında para etmiyor. Şu an çiftçi patatesi 25 kuruş ile 30 kuruş arasında satıyor" dedi.

Kaynak: Birgun.net