FATİH KIYMAN

Ihlamur Parkında bulunan ve Seba İnşaat tarafından “kentsel dönüşüm” kılıfına mazeret gösterilen 5 gecekondudan biri 17 Temmuz günü boşaltıldı. Yapının boşaltılmasıyla birlikte içinde bulunan tarihi tonozlu sarnıç açığa çıktı, Seba İnşaat ise inşaat planlarını suya düşürecek sarnıcın varlığını örtbas etmek için seferber oldu.

Mahalleli tespit etti, koruma kuruluna başvurdu

17 Temmuz günü gecekondu sakinlerinin Seba İnşaat’tan muhtar huzurunda 70 bin lira aldıkları ve evlerini derhal boşaltma konusunda anlaştıkları duyumunu alan bölge sakinleri, gecekonduya gittiklerinde karşılaştıkları manzaraya inanamadı. Tarihi Osmanlı nişan taşlarının ve çeşmesinin yanı sıra içinden su yolları da geçtiği bilinen parkta, gecekondunun içinde bir de tonozlu sarnıç açığa çıktı. Sarnıcı fotoğraf ve videolarla belgeleyen mahalleli, tarihi eserin tespit ve tescili için 19 Temmuz günü Üç Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne dilekçe yazdı, ellerindeki belgeleri sundu. Koruma Kurulu’nun alana gelip inceleme yapması bekleniyor.

Seba İnşaat’tan örtbas operasyonu

Salı günü gecekonduya dönen mahalleli, ikinci bir sürprizle karşılaştı. Sarnıcı saran tarihi duvarlar dahil gecekondunun tüm girişlerinin Seba İnşaat tarafından gerçekleştirilen hummalı bir çalışma sonucu demir panellerin kaynak yapılmasıyla kapandığı görüldü. Fakat 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu uyarınca, günışığına çıkan tarihi eseri koruma kuruluna bildirmesi gerekiyor.

“Gecekondu” deniyor, içi sır gibi gizleniyor

Seba İnşaat bugüne kadar yaptığı basın açıklamalarında park içindeki inşaat planlarını meşru göstermek için “gecekondulara ve tinercilere” atıf yaparak yurttaşın aktif olarak kullandığı parkı, tarihi değeri olmayan metruk bir arazi olarak yansıtmaya çalışmıştı. Dolayısıyla söz konusu yapı kamuoyuna yansıtılmaya çalışıldığı gibi “basit bir gecekondu” ise, neden böyle hummalı bir çalışılmaya girişildiği sorusu akıllara geldi.

Tahrifat endişe verici

Diğer yandan, tarihi değeri kolayca anlaşılabilen sarnıcın, inşaat firmasının dikkatinden kaçmış olamayacağını düşünen mahalleli, kasıtlı bir örtbas çabası olduğu ve tarihi duvarların yapılan kaynakla kasıtlı olarak tahrif edildiği kanısında. Gecekondunun içinde bulunan çöplerle birlikte havasız kalacak şekilde “mühürlenmesi” tarihi sarnıcın zarar göreceği endişelerini artırıyor.

İlgili koruma kurulunun verilen dilekçe ve belgelere cevaben önümüzdeki günlerde incelemede bulunması, tarihi sarnıcı tespit ve tescil etmesi bekleniyor. İnşaat projesinin Osmanlı nişan taşlarının ve tarihi çeşmenin bulunduğu bölgeyi tehlikeye atmadığını savunan Seba İnşaat’ın inşaat planları, gecekondunun içinden tarihi sarnıç çıkması ile yasa gereği rafa kalkabilir.

Ne olmuştu?

Ihlamur parkında tartışmalar, 1. derece kültürel SİT alanı statüsündeki bölgenin saç levhalarla çevirmesiyle başlamış, mahalle sakinleri parklarını koruma gayesiyle nöbete başlamıştı. Beşiktaş Belediye başkanına yöneltilen soruların günlerce yanıtlanmaması ve mahallelinin belediye meclisi toplantısına alınmaması tepkileri ve kaygıları büyütürken, Seba inşaat imar planı bulunmayan parka “beş katlı konut” yapacağını ilan etmişti.

Kaynak: Birgun.net