ONUR EREM / @onurerem
[email protected]

AKP’nin geçen yıl seçim öncesi çıkardığı İç Güvenlik Yasası’nı protesto etmek için 21 Şubat 2015’te İstanbul İstiklal Caddesi’nde yürüyen demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerine açılan ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme’ davası yarın 09:30’da İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlıyor. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmanın sonucunda Taksim Dayanışması’ndan Avukat Can Atalay ve mimar Mücella Yapıcı, tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, EHP yöneticisi Emre Öztürk, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ve HDP İstanbul İl Örgütü’nden Mehmet Şamil Altan hakim karşısına çıkacak. Soruşturmada yer alan Avrupa Sol Partisi Başkan Yardımcısı Maite Mola, Devrimci Parti yöneticisi Rıdvan Turan, Berkin Elvan’ın annesi ve babası Gülsüm ve Sami Elvan’a ise dava açılmadı.

Savcı: Elvan ailesini kullandılar
Rıdvan Turan’a, o dönemde milletvekili olduğu için takipsizlik kararı verilirken, Elvan ailesi için “Söz konusu olayda diğer şüphelilerin Sami ve Gülsüm Elvan’ın çocukları olan Berkin Elvan’ın bir olay esnasında öldürülmesi nedeni ile mağduriyetlerinden yararlanarak söz konusu yürüyüşe kattıkları, Sami ve Gülsüm Elvan’ın suç işleme kastının olmadığı, mevcut durumları kullanılan kişi konumunda bulundukları anlaşıldı” denilerek koşvuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Sanıkların avukatlarından Sema Öztürk, “Bir hukuk devletinde böyle bir dava açılmamalıydı” dedi. Soruşturma sürecinde savcı, sanıkların ifadelerinin Terörle Mücadele Şubesi’nde alınmasını talep etmiş, fakat Elvan ailesi “Oğlumun katillerine ifade vermeyiz” diyerek bu talebi reddetmişti.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, gösteri haklarını kullanan 7 kişiye açılan bu davayı protesto etmek için bu akşam 21:00’de Twitter’da bir hashtag kampanyası yapacak.

Kaynak: Birgun.net