AKP'nin darbe girişimi nedeniyle suçladığı ABD ile ilişkileri gergin devam ederken, Gülen'in iadesine dair karşılıklı açıklamalar da krizin dozunu artırmaya devam ediyor. AKP'nin "Ya Türkiye ya FETÖ" restine "Böyle bir tercih yapmak zorunda değiliz" yanıtı veren ABD yönetimine seslenen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "ABD Gülen’i iade etmezse bir teröriste Türkiye’yi feda eder" dedi. Öte yandan krizin merkezindeki Gülen, sürece dair bir kez daha açıklamada bulunarak suçsuz olduğunu, hakkındaki iddiaların bağımsız komisyonca ispatlanması üzerine Türkiye'ye kendisinin döneceğini öne sürdü.

İade sürecini tüm dünyanın takip ettiğini söyleyen Bozdağ, "Umarız sonunda ABD, Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etme kararı verir. Biz iade etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki dostluk, derin ve güçlü ilişkiler böylesi bir teröristi ABD'nin himayesine izin vermeyecek niteliktedir. Umarız ki bu dostluğun gereği, Fetullah Gülen en kısa sürede Türk adaletine teslim edilir" dedi.

'Karar hukuki değil siyasi'
Bakan, şu ifadeleri kullandı; “Ortada çok net bir suç var. Bu suçun failinin Fetullah Gülen olduğu konusunda ABD yönetiminde de bir şüphe olduğuna ihtimal vermiyorum. Bütün dünya failin kim olduğunu biliyor. Böylesi bir durumda iade etmemişti.

Fetullah Gülen’in dostluğunu, Türkiye’nin dostluğuna tercih ettiği anlamına gelir. Hukuk bir karar verecektir ama ABD’nin vereceği karar siyasi bir karardır. İade kararı da siyasi bir karardır. Hukuk sadece bu siyasi kararın vericilerine bir altyapı oluşturmaktadır. İade yönündeki karar, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlülüğünün ABD yönetimi bakımından da bir kez daha tescili anlamına gelir. İade etmediğinde bir teröriste Türkiye’yi feda ettiği anlamını taşır.”

ABD heyeti 22 Ağustos'ta geliyor
ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinin dört uzmanı Türkiye'ye gönderme kararı aldığını duyuran Bekir Bozdağ, "22 Ağustos'ta Türkiye'ye gelecekler. Bunlardan üçü Adalet Bakanlığı temsilcisi, biri de Dışişleri Bakanlığı temsilcisi. 23-24 Ağustos'ta buradaki muhataplarıyla görüşmeler yapacaklar" dedi.

'Olumlu sinyaller alıyoruz'
Konuya dair bilgi veren bir diğer isim olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu ziyaret dışında bir üst düzey ziyaret de beklediklerini hatırlattı. Çavuşoğlu, hem Dışişleri Bakanı John Kerry hem de Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın gelmek istedikleri tarihlere yönelik bilgi verdiklerini ancak son teyidi vermediklerini ifade etti.

İade sürecinin devam ettiğini ve darbe girişimine ilişkin dosyanın hazırlanma aşamasında olduğunu anlatan Çavuşoğlu, ABD'den de bu konuda 'olumlu sinyaller almaya başladıklarını' dile getirdi.

'Teknik bir ilişki'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Er veya geç Amerika Birleşik Devletleri de bir tercih yapacaktır. Ya Türkiye ya FETÖ” şeklindeki sözlerine önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau 'imalı' bir yanıt vermişti. Trudeau, “Türkiye veya FETÖ arasında seçim yapmamıza gerek yok. İade hakkındaki yasal süreç çok net. Anlaşmada belirtilmiştir. Türkiye’ye desteğimiz ve ortaklığımız sorgulanmamalı” diye konuşmuştu.

"İade süreci aylar da sürebilir, yıllar da. Belli bir zaman dilimi belirtemem" diyen Sözcü, şu ifadeleri kullanmıştı; “İade anlaşması iki taraflı imzalanmıştır. İki müttefikin yasal, teknik bir ilişkisidir. Bu sürecin nasıl gelişeceği çok açıktır, duygulardan etkilenmez ve siyasi bir etki altına girmez. Bildiğiniz gibi bazı belgeler bize ulaştı. İncelemeye ve Türk dostlarımızla konuya ilişkin iletişim halinde olmaya devam ediyoruz. Fakat bu süreç hukuk tarafından yönetilir ve yasal bir sistemdir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin çağrısı üzerine Adalet Bakanlığı, Gülen’in iadesi için ABD’den talepte bulunmuş ve çok sayıda belge göndermişti. ABD ise gönderilen ilk belgelerin resmi bir iade istemi oluşturmadığını açıklamıştı. Bozdağ, “Darbe teşebbüsü dışında dört dosya gönderdik, darbeyle ilgili olanları da bilahare göndereceğiz” diye konuşmuştu.

***

‘İddiaların 10’da 1’i kanıtlansın dönerim’

Fransa’nın etkili gazetelerinden Le Monde için bir yazı kaleme alan Fethullah Gülen, bağımsız bir uluslararası komite tarafından suçlu bulunduğu takdirde Türkiyeli yetkililere teslim olacağını savundu. Öte yandan Gülen darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonları da ‘cadı avı’ olarak yorumladı.

Darbe girişiminde rol aldığı iddialarını reddeden ve girişimi kınayan Gülen, “Eğer hakkımdaki iddiaların onda biri kanıtlanırsa, Türkiye’ye dönmeye ve en ağır cezayı çekmeye söz veriyorum” diye yazdı. Gülen, Türkiye adalet sisteminin hükümet tarafından kontrol edildiğine inandığını söylerken; bağımsız bir komite kurulmasını talep etti.

İadesi, Washington ile Ankara arasında krize dönen Gülen, daha önce ABD yönetimine “Erdoğan’ın istediğini verme arzusu anlaşılabilir ancak ABD buna direnmeli” diye seslenmişti.

Kaynak: Birgun.net