Hollanda parlamentosu, ülkedeki camilere "gelir kaynaklarını açıklama zorunluluğu" getiren düzenlemeyi kabul etti. Parlamento, bu yolla radikal islamcıların camiler üzerinden sağlanan etkisinin azaltılmasını hedefliyor.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Hollanda'daki camiler ve dini kuruluşlara baştan Türkiye, Suudi Arabistan ve Fas gibi ülkelerden yapılan yardımların durdurulması için hükümetin ivedilikle çalışma yapması da parlamento tarafından benimsendi. Ülkedeki camiler ve dini kuruluşlara yurtdışındaki "şaibeli rejimler, kişiler veya kurumlar" tarafından verilen mali destek Hollanda parlamentosunu kaygılandırıyor.

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti tarafından hazırlanan yasa önerisi Sosyalist Parti'nin de desteğiyle parlamentodan geçti.


Öneriyi hazırlayan milletvekili Pieter Heerma, Hollanda'daki camilere yabancı hükümetler tarafından doğrudan finansal destek sağlanmasının, din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması ilkesine ters düştüğünü savundu. Heerma, önerisine gerekçe olarak Türk hükümetinin Hollanda'daki camiler aracılığıyla Hollandalı Türkleri kontrol etmeye çalışmasını gösterdi.

Hristiyan Demokrat üye, Hollanda'daki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 143 camiye de gönderilen "kadın eli sıkmanın haram olduğu" yönündeki fetvayı da hatırlatarak bunun, Hollanda değerleri için tehdit olduğunu öne sürdü.

İşçi Partili Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher'in "inanç özgürlüğüne aykırı" bularak eleştirdiği öneri, Salı günü parlamentoda oylandı.

Kaynak: Birgun.net