Okullarında 2 yıl önce bir kadın öğrenciye ayrımcı sözler sarf eden Yrd. Doç. Dr. Esra Keskinkılıç hakkında imza kampanyası başlatan MSGSÜ öğrencilerinden 25’i, Keskinkılıç’ın polise yaptığı “Bunlar bölücü, terör örgütü üyesi” şeklindeki şikâyeti üzerine şafak operasyonuyla gözaltına alındı. Osmanlıca hocası olan Keskinkılıç, Facebook hesabından; “Şüpheniz olmasın, herkes benden ‘hak’ ettiğini alır!” paylaşımında bulundu.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öğrencilerine yönelik dün sabah saat 6.00 sularında gerçekleştirilen operasyonda, aralarında gazetemiz BirGün’ün stajyer editörü Demet Sargın’ın da bulunduğu 25 kişi gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Soruşturma kapsamında toplam 50 kişilik bir gözaltı listesi bulunduğu öğrenildi.

Eski hocanın iftirası
Gözaltına alınan öğrencilerin “PKK ve DHKP-C’ye üniversite içinde sempatizan kazandırdığı” iddia edildi. Soruşturmada öğrencilerin “terör propagandası yaptığı” ileri sürülürken, hangi eylemlerin buna dayanak oluşturduğu belirtilmedi.
Soruşturmada ayrıca, “terör faaliyeti yürüttükleri” öne sürülen öğrencilerin, “kendileriyle hareket etmeyen akademisyen ve öğrencileri tehdit ettiği” de yer aldı. Bu suçlama öğrencilere yönelik operasyonu, MSGSÜ’de 2 yıl önce gerçekleşen başka bir olaya bağlıyor.

‘Boykot’ sorusu
2014 yılında MSGSÜ’de bir kadın öğrencinin derste kahkaha atması üzerine, “Bir kadın böyle kahkaha atmaz. Nerede olduğunu unuttun galiba” diyen ve öğrencilerin tepkisiyle karşılaşan Osmanlıca hocası Yrd. Doç. Dr. Esra Keskinkılıç, o günlerde başlatılan imza kampanyasının sonucunda okuldan uzaklaştırılmıştı. Keskinkılıç, Terörle Mücadele Şubesi (TEM)’ne şikâyette bulunarak; kendisi hakkında imza kampanyası başlatan eski öğrencilerini “PKK ve DHKP-C’ye üye olmak, eylemlere katılmak ve bölücülük yapmakla” suçladı. Öğrencilere yönelik polis operasyonu Keskinkılıç’ın bu iftirası üzerine düzenlendi. BirGün’e bilgi veren avukatlar Nuriye Alsancak ve Efkan Bolaç da gözaltına alınan öğrencilere sorgu sırasında, “Esra Keskinkılıç’a yönelik boykota katılıp katılmadıklarının sorulduğunu” aktardı.

Osmanlıca hocası Keskinkılıç’ın, öğrencilerin evlerine yapılan polis baskının ardından Facebook hesabından şu paylaşımı yapması dikkat çekti: “Şüpheniz olmasın, herkes benden ‘hak’ ettiğini alır!”
Üniversitenin Gençlik Muhalefeti üyesi öğrencileri, operasyona tepki göstererek, "Üniversitelere yönelik saldırılara karşı birlikte savunalım. Tecavüzcü vakıfları koruyup, öğrencileri gözaltına almaya çalışanlara karşı gelecek biziz. Gelecek bizim!” diye kaydetti.
Öğrenciler geceyi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde geçirdi.

Av. Alsancak: Akıl almaz bir şey!
Dosyayla ilgilenen Av. Nuriye Alsancak, BirGün’e konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “DHKP-C ve PKK terör örgütü iddiası ile yapılan operasyona ilişkin bir soruşturma ifadesine gireceğimizi düşünürken, karşımıza 'Esra Keskinkılıç’a karşı yapılan boykota katıldınız mı? Neden katıldınız? Katılması için başkasını zorladınız mı?' gibi sorular gelince şaşkına döndük. Bu kadar da olmaz dediğimiz her şey oluyor maalesef bu ülkede. Bir üniversite hocasının şahsi hırsları nedeniyle terör polisleri şube operasyon yapabiliyor. Bu artık akıl almaz bir şey.”

Gözaltına alınanlar arasında BirGün'den Demet Sargın da var.

Kaynak: Birgun.net