İzmir'de Müzisyen adlı heykelin balyozla parçalanmasına "Azmettirenler IŞİD'le aynı kafada" sözleriyle tepki gösteren heykeltıraş Mehmet Aksoy, eserlerin müstehcen olduğunu iddia edenlerin, sahte bir ahlaki tavır içinde olduklarını ifade ederek, ''Çocuklara tecavüz edilen Ensar Vakfı'na sahip çıktılar." dedi.

İzmir'de toplu taşıma durağında bulunan, İspanyol sanatçı Almanico Gonzales Andres tarafından yapılan ‘Müzisyen' adlı heykel, ‘müstehcen' olduğu iddiasıyla önce AKP'li Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kılavuz tarafından hedef gösterildi, ardından, bir belediye çalışanı tarafından balyozla parçalandı.

Sputnik'ten Elif Örnek'in konuya ilişkin haberi şöyle:

Sosyal medya kullanıcıları müzisyen heykelinin parçalandığı anın görüntülerini, cihatçı örgütlerin benzer saldırılarının fotoğraflarıyla birlikte paylaşıyor. Fotoğrafların üzerine düşülen not da çoğunlukla aynı: "Birbirlerinden ne farkları var?"

IŞİD'e "onlar gerçek müslüman değil" diyen kafa, aynı IŞİD gibi heykel parçaladı pic.twitter.com/I8O2X0XKsJ

— Gâvur (@ateisthafiz) 26 Mayıs 2016

‘TABANDA ÖFKE YOK, YÖNETİCİLER GÖREVLENDİRİYOR'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iki eseri kaldırtılan heykeltıraş Mehmet Aksoy'a göre, İzmir'deki balyozlu saldırının faili işten çıkarıldığı için belediyeden intikam almak amacıyla hareket ediyor. Tabanda heykele dönük öfke olmadığını belirten Aksoy, insanların yukarıdan kışkırtıldıkları, manipüle edildikleri, görevlendirildikleri görüşünde ve İzmir'deki heykelin önce AK Partili bir yönetici tarafından hedef gösterildiğinin altını çiziyor:

"Dinde aslında böyle yasaklar yok. Hepsi birtakım ulemanın, softaların uydurduğu şeyler. Heykel günahtır, puttur, tapılıyor. Halktaki tabuları gıdıklıyorlar. Halk etki altında kalmadan, manipülasyon olmadan hiçbir şekilde rahatsız olmuyor."

‘BUNU AZMETTİRENLER IŞİD'LE AYNI KAFADA'

Aksoy, teşvik edildiğini söylediği heykel saldırılarının, IŞİD'in eylemleriyle benzerlik taşıdığını söylüyor:

"Taliban, IŞİD gibi örgütlerin seviyesine düşüyoruz diye canım sıkılıyor. Yukarıdaki bunu örgütleyen kişiler, o Karabağ Meclis Üyesi olan insan, aynı IŞİD'in kafasında. Müzeye girip bütün heykelleri yıkabilir. Bunu yıkan çocuğun böyle fikri yok, böyle bir bilinci de yok zaten. Kim bu fikri yaygınlaştıran? Üst yapı kurumlarına kim hâkim? O parti. Görüyorsunuz, bugün üst yapı kurumları tek bir adamın ağzına bakıyor. Adalet, din öyle, sanatta da öyle yapmak istiyorlar, sanata da hâkim olmak istiyorlar. O nedenle tabandaki insanlar kışkırtılıyor. Bunu yaptıranlar, azmettirenler IŞİD kafasıyla aynı kafalardır."

‘BİR SÜRÜ İMAM HATİP OKULUNDA, YATILI OKULLARDA KIZLARIN IRZINA GEÇİLİYOR'

Sanat eserleri için ‘müstehcenlik', ‘toplumun örf ve adetlerine, ahlaki değerlerine uygun değil' iddialarının öne sürülmesinin sahte olduğunu ifade eden Mehmet Aksoy, hükümet destekli Ensar Vakfı'nda çocukların cinsel istismara uğramasına sessiz kalındığını anımsatıyor:

"Bunu müstehcen buluyorsun da, Ensar Vakfı'nda 45 çocuğun ırzına geçiliyor kılın kıpırdamıyor. Bu ne biçim bir ahlak anlayışıdır! Ne biçim bir vicdandır ya! (Hükümet yetkilileri) Vakfın adı söylenmesin diye her türlü şeyi yaptılar. ‘Bir kereden bir şey olmaz' demek ne ayıp laflar. Porno film gibi. Böyle iğrenç. ‘Bir kereden bir şey olmaz' gibi bir laf nasıl söylenebilir! Hiç mi yüreğin parçalanmıyor, hiç mi yüreğin sızlamıyor? Bir sürü imam hatip okulunda, yatılı okullarda kızların ırzına geçiliyor. Irza geçenler serbest bırakılıyor."

‘GÖKÇEK HEYKELİ GÖRÜP ‘BU NE G.TE BAK' DİYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yol arkadaşlığı eskilere dayanan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Periler Ülkesinde adlı eseri başkentteki bir parktan kaldırtmasıyla yaşanan tartışma, Türkiye kamuoyunun hafızasında en çok yer etmiş örneklerden biri. Gökçek, heykeli ‘ahlaksız' ilan etmesine tepki gösterilmesi nedeniyle "Tükürürüm böyle sanatın içine" sözlerini sarf etmişti. Periler Ülkesinde eserinin heykeltıraşı Mehmet Aksoy, yıllarca kamuya açık alanlarda bulunan heykelin hiç kimsenin tepkisini çekmediğinin altını çizerek, Periler Ülkesinde eserinin kaldırılmasıyla ilgili şunları aktarıyor:

"Gökçek Altınpark'a geliyor ve o heykeli görüp yanındakilere ‘Bu ne ya g.te bak. Böyle şey mi olur' diyor. Adamın aklında öyle şeyler var. Nereye baksa öyle görüyor. Bir hastalık bu."

‘ERDOĞAN İNSANLIK ANITI'NI DOĞALGAZ ANLAŞMASI İÇİN YIKTIRDI'

Ermenistan'dan da görülebilecek şekilde yerleştirilen ve bir insanın ortadan bölünmüş halini, parçalar birleştiğinde yeniden kendisi olacak bir insanı tasvir eden savaş karşıtı İnsanlık Anıtı da heykeltıraş Mehmet Aksoy'un eseriydi. Tayyip Erdoğan'ın ‘ucube' nitelendirmesi yaptığı İnsanlık Anıtı parçalara bölünerek kaldırıldı. Heykelin kafasının kesilmesi, IŞİD'in eylem tarzına da benzetilerek tepkilerle karşılaştı. Aksoy, İnsanlık Anıtı'nın Azerbaycan'ın talebi üzerine yıkıldığı iddiaları için şunları kaydetti:

"Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinden dolayı, Azerbaycan Başkanı Aliyev, Erdoğan'a rica ediyor ‘bu heykel bizi rahatsız ediyor' diye. Bu arada gaz anlaşması var arada. Bu bonus olarak veriliyor. Geliyor, Kars'ta arkası heykele dönük ‘ucubedir' diyor. Bundan sonra bir anda Türkiye'de 200'e yakın heykel kaldırıldı bu olaydan sonra. Bütün belediye başkanları yalakalık yapmak için başlıyorlar heykel kaldırmaya." (Sputnik)

Kaynak: Birgun.net