NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

Binali Yıldırım’ın, Recep Tayyip Erdoğan’a başkanlık yolunu açacak bir misyonla göreve getirildiğini “behemehal (mutlaka)” gerçekleştirileceği sözleriyle ilan ettiği Anayasa değişikliği teklifinin 65’inci hükümetin güvenoyu almasının ardından kısa sürede tamamlanması bekleniyor. “Partili cumhurbaşkanlığı”nın kesinleştiği pakette “sorumsuzluk” konusundaki belirsizlik sürüyor.
Edinilen bilgiye göre, 12 kişilik yazım komisyonu kurulmasına karşın Erdoğan’a yakın 3-4 kişilik çekirdek kadronun kongre nedeniyle aksayan yazım çalışmaları güvenoyu sürecinin tamamlanmasının ardından hızlanacak. Anayasa’nın “yürütme” başlıklı ikinci bölümünde yapılacak yürürlük ve yürütme maddeleriyle birlikte 4-5 maddelik değişikliğin “partili cumhurbaşkanlığı” temelinde olması kesinleşti. Değişikliklerin cumhurbaşkanının “nitelik ve tarafsızlığı”nı düzenleyen 101, “görev ve yetkileri” ile ilgili 104 ve “sorumluluk ve sorumsuzluk hali” başlıklı 105’inci maddesindeki değişikliklerle sınırlı kalması bekleniyor.

101’inci maddede “Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer” hükmünde partisinden istifa etmesine gerek olmadığı yönünde bir değişiklik yapılması planlanıyor.

104’üncü maddedeki “Cumhurbaşkanı devletin başıdır” hükmünün, “Cumhurbaşkanı devletin ve hükümetin başıdır” olarak değiştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.



Zırhını istiyor
Komisyonu en çok zorlayan maddenin cumhurbaşkanının “sorumluluk ve sorumsuzluk hali”ni düzenleyen 105’inci madde olduğu bildirildi.
Erdoğan’ın “tek adam” olarak tüm yetkileri üzerine toplamasına karşın cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında hiçbir icraatından sorumlu tutulmamasını öngören 105’inci maddenin sağladığı koruma zırhını kaybetmek istemediği, ancak “Anayasa’nın ruhu ve yerleşmiş kurallar” dikkate alındığında “tam sorumsuzluk”un iç ve dış kamuoyuna açıklanmasında güçlük yaşanacağı kaygısı dillendiriliyor. Bu nedenle koruma zırhı büyük ölçüde korunurken sınırlı da olsa sorumluluk öngören bir düzenleme konusunda Erdoğan’ın onayı bekleniyor.

367’yi bulamayan suçlayamayacak
Başkanı sorumsuz kılarken uygulamaları hayata geçiren bakan ve bürokratların sorumlu kılınması planlanan yeni modelde cumhurbaşkanının suçlandırılma mekanizması zorlaştırılıyor. Mevcut maddedeki cumhurbaşkanının, “TBMM üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine suçlandırılacağına” ilişkin hükmün, “en az üçte iki olan 367 milletvekilinin teklifi olarak” değiştirilmesinin seçenekler arasında yer aldığı bildiriliyor.

Kaynak: Birgun.net