BURCU CANSU
[email protected]
@burcu_cansu

657 sayılı Yasada değişiklik yaparak kamu çalışanlarının iş güvencelerini kaldırmaya hazırlanan hükümet, çıkardığı yönetmeliklerle de kamudaki çalışma koşullarını sürekli zorlaştırıyor. Sağlık Bakanlığının “atama ve yer değiştirme” yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, hekimlerden sonra diş hekimleri ile eczacıların da tayinleri zorlaştı.

‘Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ dün Resmi Gazetede yayımlandı. Sağlık Bakanlığının “stratejik personel’’ olarak tanımladığı tabip ve uzman tabiplerden eşi özel sektörde çalışanların “aile birlikteliği’’ gerekçesiyle yer değiştirmesine getirilen kısıtlamanın kapsamı genişletildi. Diş hekimleri ve eczacılar da tayin isteyemeyecek “stratejik personel” tanımına dâhil edildi. Böylelikle eşi özel sektörde çalışan diş hekimi ve eczacıların da tayin istemelerinin önü kapatıldı. Ayrıca “stratejik personelin” il içi nakillerinde de kısıtlamaya gidildi.

Eğitim şartı 4 yıla çıktı

Bir başka önemli değişiklik de öğrenim özrü tayinlerinde yapıldı. Öğrenim gördüğü yere tayin için gerekli olan en az 2 yıllık öğrenim süresi, 4 yıla çıkartıldı. Aday memurların adaylık süresince eğitim durumu özründen dolayı nakil talebinde bulunmaları olanağı da kaldırıldı. Kurumlar arası nakille gelen personel herhangi bir süre şartı aranmadan nakil isteyebiliyordu, bu hak 1 yıl boyunca nakil istenmeyeceği şeklinde kısıtlandı. Ayrıca, aile bireylerinden birisinin engelli olması, eşin vefatı, boşanma, eşin emekli olması, eğitim durumu gibi nedenlerle nakil hakları da kaldırıldı.

Kaynak: Birgun.net