HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

Torba Yasa Tasarısı ile Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun’da yapılan ve bölgedeki taşınmazlara verilen zararın giderilmesine ilişkin değişiklik HDP’nin tepkisine yol açtı. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, yeniden inşa sürecinin tepeden gelen emirle farklı bir konseptte oluşturulmak istendiğini ifade etti.

“Yerel hayatı yok sayıyor”

Çatışmaların ardından yıkılan yerlerde yeni bir inşa sürecinin başlatılmak istendiğini ancak bunun kopma noktasına gelen ilişkileri tamamen bitireceğini kaydeden Paylan, “Bu maddenin değiştirilerek yeni yerleşim yerlerinin kurulması, Hakkari’nin ve Şırnak’ın il merkezlerinin taşınması, bir konseptin parçası. Bu konsept çerçevesinde Şırnak yeniden inşa bile edilmiyor. Zaten nüfusunun da il merkezi taşındıktan sonra 3 bine kadar düşmesi bekleniyor. Şırnak’taki hak sahiplerine başka yerlerde yaptıkları binaları vereceklerini söylüyorlar. Tüm bunlar yerel hayatı yok sayıyor” dedi.

“Bölge halkının görüşü önemli”

Bölgede son bir yılda yoğun bir savaş konseptinin devrede olduğunu hatırlatan Paylan, “Orada yaşayan insanların görüşünü almayan ve ‘biz tepeden böyle bir emir aldık’ denerek yapılacak bir inşa, zaten kopmak üzere olan gönül bağlarına daha büyük zarar verir hatta tamamen koparır” ifadelerini kullandı.

“İtiraz yolları kapalı”

Alınan kararlara itiraz süresinin 15 günle sınırlandığını ve bu sürenin bölge şartlarındaki olumsuzluklar ile insanların uzak yerlere göç etmesinden dolayı yetersiz olduğunu anlatan Paylan, şunları söyledi:

“En az 30 gün olması hatta arttırılması gereken askı süreci kasıtlı olarak 15 güne indirildi. Şırnak halkı ise Türkiye’nin her yerine dağıldı. Yurt dışına giden bile var. Başvurular için gitmek isteyenler için de yollar kapalı. Nereye itiraz edecek bu insanlar? Kamu binası bile yok. Tüm bunların alt yapısı bile giderilmeden böyle bir ferman çıkarılmasına karşıyız.”

“İstanbul’dan Dersim’e...”

Şırnak, Hakkari, Sur gibi yerlerde yeniden inşa sürecinin başlayacağını fakat bu maddenin İstanbul’dan Dersim’e kadar her yerde kullanılabileceğini anlatan Paylan, “Bu madde CHP ve MHP’li yerel yönetimlere karşı, hatta şartlar değiştiğinde AKP’ye karşı bile kullanılabilir. Bu yüzden ‘değişiklik Kürtlere karşı yapılıyor’ diye gözlerinizi kapatmayın” dedi.

Kaynak: Birgun.net