AKP’nin muhalefet milletvekillerini Meclis dışı bırakmaya yönelik adımı olarak bilinen 'dokunulmazlık' teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Komisyona ilişkin bugün damgasını vuran gelişme CHP’den geldi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün aktarımına göre CHP Anayasa Komisyonu üyesi Bülent Tezcan ‘dokunulmazlık’ görüşmeleri sırasında “AKP'nin teklifi korkunçtur. Anayasaya, insan haklarına aykırıdır. Ama evet diyeceğim, hayır dedi dedirtmem" ifadelerini kullandı.

İleri'de yer alan habere göre; CHP ve MHP’lilerin komisyonda dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana bir tavırda oldukları gözlenirken, komisyon görüşmeleri esnasında İleri Haber’e bilgi veren HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, AKP’lilerin de ‘aceleleri olduğunu’ ve ‘bir an önce komisyonu sonlandırmayı’ çalıştıklarını ifade etti.

‘CHP’NİN TAVRI GERÇEK OLAMAYACAK KADAR KÖTÜ’
Komisyonu 'engizisyona’ benzeten Kürkçü, CHP’li Tezcan’ın tavrını da “İnanamayacak, gerçek olamayacak kadar kötü” olarak değerlendirdi.

CHP’nin komisyondaki tavrını eleştiren Kürkçü, “Bizim yönelttiğimizden çok daha kapsamlı, Anayasa hukuku, ceza muhakemesi usulüne ilişkin eleştiriler ortaya koyduktan sonra, kendi değişiklik önerilerinde hemen hemen bizimkiyle aynı bir öneriyi de savunduktan sonra “Bütün bunlara rağmen dediğimiz olmazsa, ‘evet’ diyeceğiz, biz ‘hayır dedi’ dedirtmeyiz” şeklinde bir yavan mantıkla ifade ettiler kendilerini” ifadelerini kullandı.

Kürkçü, MHP’nin komisyondaki tavrına ilişkin ise şunları söyledi: “MHP, ‘anayasal tutarlık’ ve ‘eşitlik’ ile ilgili konuşmasından sonra, değişiklik önerisi vereceğiz öyle daha iyi olur dedi. Ama ‘biz HDP’lilerin dokunulmazlığı kaldırtacağız’ demiş oldu.”

‘AKP’LİLERİN ACELESİ VAR, ÇOK HIRSLILAR’
AKP’lilerin komisyonda ‘aceleci’ bir tavır sergilediğini aktaran Kürkçü, “Aceleleri var, bir an önce bitirmek istiyorlar, çok hırslılar. Kendilerini zor tutuyorlar. Usulün işlemesi nedeniyle ister istemez boyun eğmek zorunda oldukları kurallar var. Ama bizim fezlekesi olan vekillerimizin hepsi savunma için Anayasa Komisyonu’na geldiklerinde mesele çıkartmanın işaretlerini veriyorlar” dedi.

Kürkçü bu düşüncesini de şuna dayandırdı: “Sözü kesmek, bunların yeterli olduğunu söylemek şeklinde eğilimler gösteriyorlar. Bir an önce toplantıya başlamak, bir an önce esasa girmek, usul tartışmalarını ötelemek yönünde Başkan çok güçlü bir eğilim gösteriyor.”

MHP VE CHP ORTAKLAŞTI
Dokunulmazlıkların kaldırılması hususunda AKP’nin masaya karar verilmiş bir şekilde oturduğunu düşünen Kürkçü şunları söyledi: “MHP ve CHP böyle de geçirseniz ‘evet’ diyeceğiz dedikten sonra ancak HDP’nin itirazları üzerine ki yapıyoruz itirazları biz ama ben o eğilimi görmüyorum.”

‘KOMİSYONDA ENGİZİSYON ANLAYIŞI VAR’
“Bu anayasa değişikliği kabul edilecek esas mesele bu. Dokunulmazlığın kaldırılması için bir tartışma yapılabilirdi ama bu o değil. Bu kim olduğu bilinmeyen, mesela bu Anayasa değişikliği geçse, Meclis kim olduğunu bilmediği bazı milletvekillerininkini de dokunulmazlığını kaldırmış olabilir. Çünkü hala savcılıklardan hala fezlekeler yağmaya devam ediyor. Belirli kişiler için verilmiş olması gereken karar, şimdi anonim ve kolektif olarak veriliyor.

Tam engizisyon faşist ceza anlayışının yansıması bu komisyona.”

Kaynak: Birgun.net