HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Diyarbakır’da görülen KCK ana davasının ilk duruşmasında mahkeme, aralarında Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’in de bulunduğu HDP’li 8 milletvekili için, duruşmaya zorla getirilme müzekkeresi yazılmasına karar verdi. Demirel, “AKP’nin memurlarına ifade vermeyeceklerini” söyledi.

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edilmesiyle başlayan süreç çerçevesinde KCK ana davasından yargılanan ve Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılmayan HDP’li milletvekilleri için zorla getirilme kararı çıkarıldı. HDP Grup Başkanvekili, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında “duruşmaya zorla getirilme” müzekkeresi yazılacak.

‘Cemaat-AKP ortaklığı’

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, BirGün’e yaptığı açıklamada, süreci bir bütün olarak ele aldıklarında yargılamanın işlevini yitirdiğini, 2009 KCK operasyonuyla ilgili davanın mahkeme heyetinin Gülen cemaati üyeliğinden tutuklandığı için düşmesi gerektiğini ifade etti.

Demirel , “O süreçte yapılan tutuklamalar cemaat ile AKP ortaklığıyla yapıldı. Terör örgütü diye niteledikleri grubun bize yaptığı siyasi bir soykırımdı ve darbe süreci o zaman başlamıştı. Tüm bunlar düşünüldüğünde hala yargılanmamızı isteyen hakimlere gidip ne ifade vereceğiz” dedi.

İddianamelerin uydurma delillerle hazırlandığını kaydeden Demirel şunları söyledi:

“Şu süreçte hiçbir mahkemeye ifade vermeye gitmeyeceğiz. Zorla getirilme kararı kendilerini bağlar. Bizi ancak halk yargılayabilir. Çünkü biz onların seçilmişleriyiz. AKP’nin memurlarına gidip ifade vermeyeceğiz. Götürmek isterlerse zor kullanarak götürürler. Ortak bir savunma metnimiz var. Savunma yapmamız gerekirse, yargılandığımız olaylarla ilgili değil, siyasi bir savunma yapacağız.”

Kaynak: Birgun.net