Darbe girişimi sonrası önce liderler zirvesine davet edilmeyen ardından da Yenikapı mitingine çağrılmayan HDP'nin dışlanması yeni tarttışmalara yol açtı. "HDP’yi dışlayarak ayrıştırıcı siyaset yaptıklarını açıkça ortaya koydular” diyen HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş geçmişte cemaat ve AKP’nin yaratmak istediği zihniyetin bugün üç parti tarafından sürdürüldüğünü kaydetti. HDP’nin dışlanmasının demokrasi açısından iyi sonuçlar doğurmayacağını vurgulayan Beştaş, HDP’nin 6 milyon oy almış ve tüm halk kesimlerinin sesi olan bir siyasi parti olduğunu hatırlattı. Beştaş, HDP’siz bir birlikten söz edilmeyeceği gibi HDP’siz bir uzlaşının da olmayacağını kaydetti.

‘Bu yol yol değil’

Beştaş, “Bu yol yol değildir ve çözüm getirmez” dedi. Bu dışlama siyasetinin Kürt halkına karşı ittifak olarak okunması gerektiğini belirten Beştaş, dışlamanın aynı zamanda HDP’nin temsil ettiği tüm farklı inanç ve kimlikleri görmezden gelmek anlamını taşındığını da kaydetti. Beştaş, “HDP’nin renkli, çoğulcu sesini yansıtmayan bir ittifak, birleştirici olamaz” diye konuştu. Darbelere karşı Meclis’te ortak bir dil kullanılmasının da boş bir aldatmacadan ibaret olduğunu ifade eden Beştaş, “Zaten yıllardır darbe karşıtı mücadele yürüten ve demokratik siyaseti önceleyen bir partiyiz. Bu nedenle biz sonuna kadar darbe karşıtı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Davalar yeniden görülsün

KCK davalarının cemaatin kumpas davaları kapsamında görülmemesine de tepki gösteren Beştaş, KCK davalarının Ergenekon, Balyoz , Şike gibi davalardan ayırmanın HDP’yi dışlama siyasetinin bir parçası olduğunu vurguladı. KCK davalarının yeniden ele alınmasının zorunluluğuna işaret eden Beştaş, tutuklamaları yapıp cezaları veren tüm yargı mensuplarının şu anda tutuklu olduğunu hatırlatarak, bu yargı mensupları tarafından yürütülen davalarının hükümsüz olduğunu altını çizdi.

Kaynak: Birgun.net