ZEYNEP KURAY / [email protected]
@zeynokuray

“Darbeye karşı demokratik direniş” şiarıyla Bakırköy’de gerçekleşen mitingde konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu ülkede umut adına, özgürlük adına yüreğinde taşıyan on binlere selam olsun” diyerek kitleyi selamladı. 7 Haziran seçimlerinden bu yana bir yıl geçtiğini belirten Demirtaş, “Belki adı genel seçimdi ama devrimsel bir sürecin tarihsel çıkışını yaptık. Onlarca yıldır gizli ajandaları ile sinsi bir şekilde, saraydaki zatın öncülüğünde hareket eden bir grubun hazırlık yaptığını da biliyoruz. Sivil toplum alanında kendine bağlı sivil toplum örgütü oluşturmuş. Devlet içinde devlet oluşturmuş. Bir din devleti hazırlığı değil bu. Bu şekilde tanımlarsan eksik kalır. AKP dini diye bir şey var. Haşa kendine has bir peygamberlik yarattı. Yani sapkın bir tarikatları var” dedi.

Demirtaş şöyle devam etti: “Saraydaki zat bu yüzden büyük bir panik içerisinde. Onun için saraydaki hesabı sizin direnişine çarpıyor. Çok öfkeli çok kızgın. 20 yıldır hazırladığı dikta rejimine karşı durduğumuz için çok kızgın. Bu kadar acımasızca halkın üzerine tankı topu sürmesinin nedeni, Cizre’de halkı diri diri yakmasının nedeni bu. O kadar çok korkuyor ki. Halk gümbür gümbür yürürse ne olacağını biliyor. Gezi korkusu bugün de aynı şekilde sürüyor, korkuyorlar” dedi.

Dokunulmazlıkların da bu korkudan bağımsız bir şekilde ele alınamayacağını söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan bir kez daha, Adalet Sarayı altında miting yaparken, bugün yargı sesini çıkarmayacaksa, bir daha da sesini çıkarmasın. Adam yargıyı eline almışken, sesini çıkarmayan yarın sesini çıkarmazlar. Yargıtay Başkanı’nı mevsimlik işçi gibi çay toplamaya götürüyor. Bugün sesinizi çıkaramıyorsanız, ne zaman sesinizi çıkaracağınızı bilmiyorum. Önümüzdeki günlerde yargılamalarımız başlayacak. Biz yargılanmaktan korkmuyoruz. Çay toplamaya giden Yargıtay Başkanı bizi yargılayabilecek mi? Bazı savcılar, hepsi değil, bizi yargılamak için hazırda bekleyenler var, bizde sizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bakalım kim kimi yargılayacak. Yargılama yapamazsınız, AKP’nin komisyonu haline gelmişsiniz. Asıl sanık sandalyesine saraydaki zatı oturtacacağız.”

Geçmişi yalan dolu

Tartışılan diploma konusunda da değinen Demirtaş, “Şimdi öylesine tuhaf bir durumla karşı karşıyayız ki. Bunun diploması gündem konusu oldu. Dün verdiği cevaba bir bakın. Rektöre çağrı yapıyor. Diplomanın sende olması lazım. Bırakın diplomayı çıkarmayı, üniversite arkadaşların yok. Biri çıksın desin biz birlikte okuduk, ben hatırlıyorum o arkada oturuyordu. Geçmişi yalan dolu” dedi.

Mitingde polis çoğunluğu genç olan onlarca kişiyi gözaltına aldı. Yurttaşların taşıdığı ‘vekilime dokunma’ dövizlerini topladı. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin resimlerinin de olduğu mitingte yurttaşlar “Katil Erdoğan” sloganları attı ve Türkçe, Kürtçe, Lazca, Zazaca, şarkılar söyledi.

Yüzlerce insan yaşamını yitirdi

Mitinge katılan, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, “Bugün buradan darbeye karşı demokrasiyi savunmak amaçlı buradayız. Sizlerle demokrasi mücadelemizi zafere ulaştıracağız” dedi. Dün bir yıl önce 5 Haziran’da Diyarbakır’da HDP tarafından gerçekleştirilen ‘başka bir dünya mümkün’ mitinginde meydana gelen bombalı saldırıyı hatırlatan Tuncel, “5 Haziran demokratik siyasete atılan bombalarla Türkiye’yi yeni bir sürece sokuldu. Hafızamızı bir yoklayalım. Suruç, Ankara’da yüzlerce yoldaşımız yaşamını yitirdi. Niçin? Tayyip Erdoğan hanedanını kursun, başkanlığını kursun diye. Tayyip Erdoğan başkan olsun diye yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Dünyada tek adam diktatörlüğüne soyunanlar halkların ölmesine asla üzülmediler. Ama bizler demokrasi mücadelesi yürüteceğiz” dedi.

Onlarca gözaltı

Mitingde polis çoğunluğu genç olan onlarca kişiyi gözaltına aldı. Yurttaşların taşıdığı ‘vekilime dokunma’ dövizlerini topladı. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin resimleri de mitingte taşındı.

Kaynak: Birgun.net