Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, Abdullah Öcalan’ın güvenliği ile ilgili sorun olmadığı yönündeki açıklamasına, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yanıt geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bakan Bozdağ’ın açıklamalarına “Madem kendinizden eminsiniz o zaman avukat veya ailenin gidip kısa bir görüşmeyle oradaki durumu tespit etmesine ve dışarıya bilgi vermesinin yolunu açın” cevabını verdi.

HDP İmralı Heyeti Üyesi ve Grup Başkanvekili İdris Baluken de Fırat Haber Ajansına yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanı'nın yaptığı açıklamalar Sayın Öcalan'la ilgili artan toplumsam hassasiyetlere karşı ön alma girişimi” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Kongresi (Kongreya Jinên Azad /KJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Ağustos’ta yaptıkları ortak açıklamayla, Öcalan’dan 510 gündür haber alınamadığını belirtmişti.

Açıklamada, Öcalan’la hukuk kuralları çerçevesinde bir görüşme sağlanmadığı takdirde, 50 gönüllünün bugünden itibaren, Diyarbakır’daki DBP binasında, süresiz, dönüşümlü açlık grevine gireceği ifade edildi.

Selahattin Demirtaş da Cuma günkü açıklamasında, Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevinin de olduğu İmralı adasında, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında çatışma yaşandığını söylemişti.

Adalet Bakanı Bozdağ dün verdiği yanıtta, “PKK lideri Öcalan’ın güvenliği ve sağlığının yerinde olduğunu” açıkladı.

Bozdağ, Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nden (CPT) bir heyetin 28-29 Nisan tarihlerinde Öcalan’la görüştüğünü de ifade etti.

Demirtaş: Bir avukat acilen görüşmeli

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün yapılan 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bozdağ’a çağrıda bulunan Demirtaş konuyla ilgili şunları söyledi:

Bozdağ'dan Öcalan açıklaması

“Öcalan’ın bir avukatının gidip İmralı’da kısa bir görüşme yapmasının kime ne tür bir zararı var? Madem kendinizden eminsiniz o zaman avukat veya ailenin gidip kısa bir görüşmeyle oradaki durumu tespit etmesine ve dışarıya bilgi vermesinin yolunu açın.

“O yüzden vakit geçirmeksizin Adalet Bakanının, bu hakkı kullandırması ve bir avukatın İmralı’ya acilen, mümkünse yarın gönderilmesinin öneminin altını çiziyorum.

“Bozdağ, Öcalan'ın durumuna ilişkin ‘İstismar ediyorlar’ diyor. İstismar diyorsan o zaman istismara izin verme. Gönderin avukatını gitsin görüşsün.”

Baluken: Telefonlarımıza yanıt vermiyor

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra Bakan Bozdağ ile bir görüşme yaptıklarını, ancak kendilerine geri dönülmediğini söyledi.

“İmralı konusunda herhangi bir inisiyatifinin olmadığını, 'en üstte istişare etmemiz gerekir' diyerek itiraf eden biridir. Son üç haftaya yakın bir süredir İmralı ile bilgi almak istediğimiz hiçbir telefonumuza yanıt vermedi.” (bianet)

Kaynak: Birgun.net