HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’na yaptığı çağrıda "Evrensel hukuk açısından en kutsal hak olan yaşam hakkı açık bir şekilde ihlal edilmektedir. Durumun ehemmiyetinden dolayı Kızılhaç'ın yardımlarını esirgememesi elzemdir. Kızılhaç’ın bodrumda yaşam mücadelesi veren yaralıların bir an önce sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması için devreye girmesini talep ediyoruz” dedi.

Sarıyıldız’ın ANF'de yer alan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’nu temsilcilerine gönderdiği çağrısı şöyle:

“Türkiye’nin Kürt kentlerinde sözde ‘terörle mücadele’ kapsamında devam eden sokağa çıkma yasakları ile artan insan hakları ihlallerine ve insanlığa karşı işlenen suçlara dair sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz.

Yaklaşık olarak 50 günü aşkın süredir Diyarbakır ili Sur ilçesinde ve Şırnak ilinin Cizre ve Silopi ilçeleri başta olmak en az 1,5 milyon kişinin en temel yaşam ve sağlık hakları ihlal edilmektedir. Devlet güvenlik güçlerinin sivillerin yaşam güvenliğini hiçe saydığına, temel insan haklarının ihlal edildiğine ve bölge sakinlerinin elektrik, içme suyu ve beslenme ihtiyaçlarından mahrum bırakıldığına dair başta Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün hazırlamış olduğu birçok rapor ve belge bulunmaktadır. Bu bağlamda, aciliyet arz eden ve bir an önce uluslararası müdahale gerektiren bu duruma dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) en son hazırladığı raporda da görüleceği üzere, Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve hala devam eden sokağa çıkma yasağının uygulandığı il ve ilçelerde 39’u çocuk, 29’u kadın ve 27’si 60 yaş üstü olmak üzere toplamda 198 sivil yaşamını kaybetmiştir. Son olarak 14 Aralık 2015 tarihinde 130 bin nüfuslu Cizre’de ilan edilen ve sürmekte olan sokağa çıkma yasakları sonucunda 100 binden fazla insan göç etmek zorunda bırakılmıştır. Son sokağa çıkma yasağı süresince Cizre’de öldürülen sivillerin sayısı 70’e ulaşmıştır.

Bugün, Cizre’deki durum eşine tarihte az rastlanır bir vahşet halini almıştır. 23 Ocak cumartesi günü bir eve havan topunun isabet etmesiyle ve devam eden tank atışlarıyla toplam 28 kişi beş katlı bir evin bodrum katında hala kurtarılmayı beklemektedir. 28 kişinin 7’sinin hayatını kaybettiği bodrumun etrafı devlete ait panzerlerle çevrilmiş olup hiçbir şekilde ambulansın yaralıları almasına izin verilmemiştir. Bugün itibariyle 7. gününe giren bekleyişin sonuçlarından endişeliyiz. Çocuk yaralıların iç kanama nedeniyle su içemediği, bulundukları evde hiçbir yiyecek ve içeceğin olmayışı, yaralıların herhangi bir tıbbi gereçle tedavi edilemediği ve durumu ağır olan yaralıların her an ölebileceği gerçeğine rağmen sağlık görevlilerinin yaralılara ulaşmasına izin verilmemektedir.

Daha önce yaralı kişiler için AİHM tedbir kararı vermiş ama hükümet bu kararı uygulamamıştır ve yaralı siviller yaşamını yitirmiştir. Defalarca sağlık ekiplerinin yaralılar için gitmesi için çağrı yapılmasına rağmen gitmemiş ya da gider gibi yapıp güvenlik kuvvetlerinin engellenmesi ile geri gönderilmiştir. Sokağa çıkma yasakları hem iç hukuk hem de taraf olunan AİHS’nin 15. maddesine aykırı alınmış ve sürdürülmektedir. Durumun aciliyeti size başvurmayı zorunlu kılmıştır.

Evrensel hukuk açısından en kutsal hak olan yaşam hakkı açık bir şekilde ihlal edilmektedir. Durumun ehemmiyetinden dolayı Kızılhaç'ın yardımlarını esirgememesi elzemdir. Kızılhaç’ın bodrumda yaşam mücadelesi veren yaralıların bir an önce sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması için devreye girmesini talep ediyoruz.”

Kaynak: Birgun.net