HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, futbolda artan ırkçılık ve ayrımcılık ile saha içi ve dışında yaşanan olayların araştırılması, başta Türkiye Futbol Federasyonu olmak üzere ırkçılığın artmasında ihmal ve sorumluluğu olanların tespit edilmesi talebiyle Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili idris Baluken, son dönemde futbolda yaşanan ırkçı, ayrımcı politikalar ve saldırıların, bunu yaratan sorumluların tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Etha'nın haberine göre, son dönende Türkiye futbolunun sportif başarıları ile değil, saha içi ve dışına yaşanan olaylar, kötü yönetim, ayrımcı ve ırkçı uygulamalar ile anıldığını belirten Baluken, futbolun uzun zamandır endüstrileştirildiğini söyledi. Bu nedenle futbolun büyük kaynakların döndüğü bir yarış alanı olarak algılandığını belirten Baluken, şunları kaydetti: "Başarıya endeksli, izleyici yerine müdahaleci taraftar karakterinin yaratıldığı, sportif faaliyet yerine siyasi gerginliklerin yansıdığı alan olarak domine edilen Türkiye futbolu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başta olmak üzere yetkili kurumların yanlış uygulamaları neticesinde bugün toplumsal gerilimi arttıran, birliktelik duygusunu zedeleyen, hemen hemen her gün şiddetin dilinin konuştuğu, ırkçılık ve ayrımcılığın derinleştirilerek toplumsal normaliteye dâhil edilmeye çalışıldığı bir alan haline gelmiştir."

Kitleleri etkileyen ve peşinden sürükleyen bir spor dalı olan futbolun, bugün her açıdan hassasiyetle yaklaşılması gereken, toplumsalı ilgilendiren bir alan haline geldiğine işaret eden Baluken, TFF ve ilgili kurullarının uygulamaları neticesinde toplumun bir arada yaşama duyguları ciddi oranda zararlar görmektedir.

Amedspor'a yönelik haksız, hukuksuz ve kabul edilemez uygulamaların bunun en net göstergesi olduğunu vurgulayan Baluken, "İdeolojik propaganda, sportif centilmenliğe aykırı davranış" gibi sudan gerekçelerle Amedspor'a baskı uygulandığını hatırlattı.

Amedspor taraftarlarının "Çocuklar ölmesin maça gelsin" gibi dünyanın neresinde dillendirilse ödül alacak bir talebi dile getirdikleri için TFF tarafından cezalandırıldığını, barış isteyen futbolcuların ise "centilmenliğe aykırı davranış" gibi gerekçelere sığınılarak cezalandırıldıklarını belirtti. Baluken, "Futbolda Amedspor'u hedef haline getiren ırkçı ve ayrımcı yaklaşımlar, yazılamalar, baskılar ceza konusu yapılmayarak, ırkçılık ve ayrımcılık suçları TFF tarafından da üstlenilmiştir" dedi.

Baluken, Ankara'da Amedsporlu futbolcular ve yöneticilere yönelik saldırıyı da hatırlattı.Pasolig başta olmak üzere AKP'nin futbol alanında getirdiği politikaların da iflas ettiğini, toplumsal gerginliği arttırdığını kaydeden Baluken, "Taraftarların önüne çıkamayıp stat açılışlarını ancak taraftarsız yapabildiği bir görüntü, Türkiye futbolunun kara tablosudur. Bu kara tabloda Türkiye Futbol Federasyonu başat aktörlerden biridir" dedi.

Baluken, futbolda yükselen ırkçılık ve ayrımcılık ile saha içi ve dışı olayların araştırılması, başta TFF başta olmak üzere, ayrımcılık, gerginlik ve ırkçı atmosferin yaşanmasından sorumlu olanların tespit edilmesi, sorunların giderilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Kaynak: Birgun.net