Cizre ilçesinde 23 Ocak'tan bu yana bir binanın bodrum katına sığınan ve oradan çıkamayan yaralı ve cenazelerin durumu hakkında ortak açıklama yayımlayan HDP’liler, “İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Kriz Koordinasyon Merkezi, vermiş olduğumuz bilgi çerçevesinde 30 Ocak öğlen saatlerine kadar Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cudi Mahallesi Bostancı Sokak No:23’te 4 Katlı yıkılan binanın bodrum katında idiler. 30 Ocak öğle saatlerinden bugüne değin bu insanların akıbetinin ne olduğunun hukuki, siyasi ve ahlaki sorumluluğu Başbakan olmanız hasebiyle size aittir.” dedi.

Binada bulunanların toplu halde çıkacakları ve ambulanslara yürüyecekleri esnada, kendilerine ateş edilmeyeceği taahhüdüne rağmen binaya operasyon düzenleyenlerin kimler olduğunu soran Baluken, Beştaş ve Baydemir, şöyle devam etti:

“Bu operasyon talimatını veren birim hangi birimdir? Cizre Kaymakamlığı ve Şırnak Valiliği talimatlarını İçişleri Bakanlığından ve dolayısıyla Başbakanlıktan mı, yoksa başka bir otoriteden mi almaktadır? Esas Başbakanın cevap vermesi gereken sualler, bu suallerdir. Manipülasyondan, gerçekleri çarpıtmaktan medet ummuyor iseniz gelin, 30 Ocak günü yaralılarla, Kriz Koordinasyon Merkezi ile tüm diyaloglarımız ve 30 Ocak günü görüntülerini kırpmadan, biçmeden, montajsız ve kesintisiz bir şekilde kamuoyu ile birlikte paylaşalım. Kim doğruyu söylüyor, kim yalanı söylüyor bütün toplumumuz buna tanıklık etsin, buna şahitlik etsin.

Yürütülen bu savaş politikasında sadece kadınlar, çocuklar, siviller öldürülmekle kalmıyor, aynı zamanda gerçekler de öldürülüyor. Şu anda bütün Türkiye ve dünya kamuoyunun da tanıklık ettiği gerçeklik şudur ki; 12 gündür bir bodrum katından hastaneye nakledilmeyi bekleyen yaralı ve cenazelerle ilgili kat edilmiş hiçbir mesafe yoktur. 4 günü aşkın bir süredir haber alınamayan bu insanların akibeti belli değildir. Başbakan ve hükümet olarak sorumluluğunuz kamuoyunu yanıltacak açıklamalar yapma yerine çağrılarımıza kulak verip dört gündür bu süreci sonuca ulaştırmaktı. Üzülerek belirtmek isteriz ki, yaralıların heyetimize 'enkaz altındayız' cümlesini kullandığı saatten bugüne kadar yaralı ve cenazeleri almaya yönelik en küçük bir girişim de ortaya konmamıştır. Tüm kamuoyu bu gerçeği bilerek hükümet ve devlet olarak bir an önce harekete geçmenizi, yaralı ve cenazeleri herhangi bir gerekçeye sığınmadan hastaneye nakletmenizi beklemektedir. Bu konudaki amacımız anlamsız polemiklere cevap yetiştirmek değil, hala yaşama ihtimali olduğuna inanmak istediğimiz yaralıların kurtarılması çabasıdır. Söz konusu binadaki yaralıları kurtarma iradesini sürdürme bağlamında bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, karanlığa karşı gerçekleri savunmaya devam edeceğiz." (Cihan)

Kaynak: Birgun.net