SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]
@ssenyaprak

Saray’a yakınlığıyla bilinen ve göreve geldiği tarihten itibaren laiklik karşıtı çıkışlarıyla dikkati çeken TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yerleşik kuralların dışına çıkarak bir ilke daha imza attı. Kahraman’ın TBMM bütçesinden eski ve yeni vekillere verdiği iftar yemeği için şimdiye kadar sadece törenlerde kullanılan Şeref Kapısı önündeki açık alana masalar yerleştirildi.

TBMM Kahraman’ın eski ve yeni vekiller ile eşlerinden oluşan 3 bin kişi kişiye çağrıda bulunduğu ve davetiyesi ile tartışma yaratan iftar yemeği için dün sabah saatlerinden itibaren Meclis’te adeta seferberlik ilan edildi. Meclis’te milletvekilleri ve basın mensuplarının kullandığı bazı otoparklar, sabah saatlerinden itibaren davetlilerin araçları için boşaltıldı.

Şeref Kapısı önüne 126 masa
Seçilir seçilmez TBMM’de Şeref Holü’nde kullanılanlar dahil tüm kırmızı halıları Başbakanlık ve Saray’da hakim olan ‘turkuaz’ renkle değiştiren, bununla da yetinmeyip basılı tüm evrak, dosyada da bu rengin kullanılmasını sağlayan, “laiklik Anayasa’dan çıkarılmalı” çıkışı ile tepki çeken, TBMM yerleşkesi için Saray’a öykünerek ‘Külliye’ ifadesini kullanan, Arapça ayet ve hadislerle süslenen yeni yıl takvimi bastıran İsmail Kahraman, verdiği iftar yemeği ile de tartışma yarattı. Davetiyesindeki Meclis logosundan Atatürk’ün “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözünün çıkarılması tepkilere neden olan iftar yemeği için, Meclis’te bu tür davetlerde kullanılan Üyeler Lokantası ya da Tören Salonu yerine ilk kez Şeref Kapısı’nın önündeki açık alan düzenlendi. Bu alana her birine 10’ar kişinin oturabileceği 126 masa yerleştirildi. Kahraman hazırlıklar sürerken, alanı dolaşarak inceleme yaptı.

CHP ve HDP’den protesto
CHP ve HDP Grubu Kahraman’ın davetini protesto ederek katılmadı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kahraman’ın iftar yemeği vermesine değil, kamu kaynakları kullanılarak “tuzu kuru” vekillere davet verilmesine karşı çıktıklarını söyledi. “Eğer fakir fukaraya Meclis’te davet verse ne ala. Ama ayda 13-14 bin lira maaş alan vekillere, 20-30 bin lira maaş alan bakanlara, üst düzeye bürokratlara üstelik kamu kaynakları kullanılarak davet verilmesi doğru değil” dedi. Özel, şunları söyledi:
“Salonlara sığmayan iftar yemekleri uzun yıllardır içinde biriktirilen duyguların bir yansıması olmalı. Yetki kibri kabartıyor, kibir yetki aşımına yol açıyor. Baştan aşağı yanlış, etik dışı davranışlar bunlar. Davetiyedeki logoyla ilgili açıklamaları da bir yanlışlık değil kasıt sonucu kullanılmadığını ortaya koyuyor.”

Algı yaratma çabası
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de iftara katılmama gerekçelerini şöyle özetledi:
“Saray ve AKP eliyle partimiz ve milletvekilerimize yöneltilen her türlü saldırı, milletvekillerimizi parlamento dışına atma çabalarına karşın en küçük bir tavır ortaya koymayarak, demokratik siyasetin tasfiyesine seyirci kalan İsmal Kahraman ve AKP Grubu’nun sahte bir algı yaratma çabasına alet olmayız. Bölgede halkımız için iftar çadırı kurmamıza bile engel olanların kamu bütçesinden bu tür iftar davetiyle gösteri yapmaya çalışması ahlaken doğru değil.”

Kaynak: Birgun.net