NURCAN GÖKDEMİR

AKP Hükümeti, konut sektöründe yaşanan kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan müteahhitleri kurtarmak için lüks konutta Katma Değer Vergisi oranlarını düşürürken, benzin ve mazota uygulanan Özel Tüketim Vergisini de arttırdı.

Bakanlar Kurulu’nun vergi düzenlemesine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hükümet, KDV oranlarının tespitine ilişkin karara eklediği geçici madde ile 150 metrekare ve üstü konutların tesliminde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'yi 31 Mart 2017'ye kadar uygulanmak üzere yüzde 8’e indirdi.

Kayıp halkın cebinden

Konuttaki KDV oranının düşmesiyle bütçede oluşacak gelir kaybını önlemek için de benzin, motorin, LPG ile madeni yağlar ve solventlerde ÖTV artırıldı.

95 oktan benzinin litresinden alınan 2,17 TL ÖTV tutarı 20 kuruş artırılarak 2,37 TL'ye, motorinin litresinden alınan 1,59 TL ÖTV 20 kuruş artırılarak 1,79 TL'ye çıktı.

ÖTV’deki artışın etkisiyle benzin ve motorinde litre başına artış gelir payı ve KDV de artış bu nedenle fiyatlarda ortalama 24 kuruş artış oldu.

Kurşunsuz benzinde artış yüzde 6.2

Pompalara da yansıyan artışla rafineri çıkış fiyatı 1 lira 89 kuruş olan kurşunsuz benzinin 2.68 kuruşluk gelir payının eklenmesiyle KDV hariç satış fiyatı 3 lira 26 kuruştan, 3 lira 46 kuruşa fırladı. KDV tutarı 58 kuruştan 62 kuruşa yükselince KDV dahil toplam satış fiyatı da 3 lira 85 kuruştan, 4 lira 09 kuruşa çıktı. Böylece kurşunsuz benzinin litre fiyatı akaryakıt istasyonlarının kar payı hariç yüzde 6.2 arttı.

Rafineri çıkış fiyatı 1 lira 06 kuruş olan mazotun ÖTV’si de 1 lira 59 kuruştan 1 lira 79 kuruşa yükseldi. 2.68 kuruşluk gelir payının eklenmesiyle KDV’siz satış fiyatı 2 lira 65 kuruş olan mazot, 2 lira 85 kuruşa çıktı. KDV’si de 47 kuruştan 62 kuruşa yükselince, akaryakıt istasyonlarının kar payı harç KDV’li satış 3 lira 13 kuruştan, 3 lira 37 kuruşa çıktı .

Kararla benzol, tuluol, ksiol, solvent nafta gibi ürünler ile madeni yağlama ürünlerinin ÖTV tutarları da artırıldı.

‘’Servet transferi’’

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, Bakanlar Kurulu kararını değerlendirirken, hükümetin uzun zamandan beri TOKİ müteahhitlerini kurtarmak üzere plan yaptığının bilindiğini söyledi. Konut satışlarının düştüğünü, başta iktidara yakın müteahhitler ve TOKİ müteahhitleri olmak üzere lüks konut inşa edenlerin sıkıntı içine düştüğünü kaydeden Erdoğdu, ‘’Hükümet kendi müteahhitlerini kurtarmak için vergileri indirdi. Bu kaybı da mazot ve benzin gibi geniş halk yığınlarının kullandığı akaryakıt ve mazota yükledi. Ödediğimiz her kuruş fazla vergi bundan sonra müteahhitlerin ve lüks konut sahiplerinin cebine gidecek’’ dedi.

Kaynak: Birgun.net