Çevrecilerin mücadelesi ile korunan ve bakır madeni faaliyetlerinin hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulması sağlanan Artvin Cerattepe’de, Rize İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporu bekleniyor. Bu süre içerisinde maden şirketinin çalışmaya başlayıp başlamadığını denetlemek isteyen 7 kişilik heyet ise bölgeyi görmek için izin istedi ancak Artvin Valiliği izin vermedi.

'nın haberine göre, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe mevkinde maden şirketinin çalışma yapıp yapmadığını görmek için, aralarında Artvin Barosu, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Muhtarlar Derneği, Taşlıca Kooperatifi ve TMMOB Artvin temsilcilerinin yer aldığı 7 kişilik heyetin haftada bir kez bölgeye çıkması için Artvin Valiliği'nden izin istedi. Ancak Vali Yardımcısı Mutlu Almalı imzalı cevap yazısında, Cerattepe'de şirket ile ilgili denetim ve kontrol işlemlerinin ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında görevli kurumlarca yapıldığı belirtilerek, mevzuat dışındaki kişi ve taraflara kontrol ve denetim yetkisi verilemediği ifade edilerek izin talebi reddedildi.

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde bakır madeni işletmesi için 17 Şubat tarihinde iş makinelerini bölgeye çıkaran şirkete tepki gösteren Artvin halkına polis ve jandarma ekipleri tarafından biber gazı, cop ve plastik mermi ile müdahale edilmişti. Özel güvenlik görevlilerini silahlandıran şirketin şantiye kurduğu Cerattepe mevkiine Jandarma ekipleri o tarihten bu yana çıkışa izin vermiyor. Cerattepe’de madencilik faaliyeti için, Rize İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine bölgede inceleme yapan bilirkişi heyetinin raporu bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net