Hakkari Belediyesi, Hakkari ilinin isminin değiştirilerek ilçe yapılmasına yönelik tasarıya düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Bianet'in haberine göre, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanlığında bir araya gelen Hakkarililer de esnafın talebi üzerine bugün Hakkari’de kepenk kapatma eylemi yapılacağını duyurdu.

“İdari değişiklikler, ölenleri geri getirmeyecek”

Hakkari Belediyesi’nde dün “Devletin görmek istemediği, insanlık mirası ilimiz” başlıklı bir basın açıklaması yapıldı.

Belediye Meclis Üyesi Nasrettin Aslan, “İnsanlar halen Türkiye’de gelecekleri ile ilgili karar alamıyorlar. Karar alamadıkları gibi hiçbir talepleri de Merkezi iktidarlar tarafından dikkate alınmıyor” diye konuştu.

Yüksekova'nın il yapılmasının olumlu karşılanacak bir gelişme olduğunu söyleyen Aslan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yüksekova ve Cizre’nin il yapılması için alınan bu kararla, idari yapılarından yapılacak değişiklikler son süreçte yaşanan acıları, ölümleri ve yıkımları gidermeyecektir.

“Türkiye’de toplumsal, kültürel ve tarihsel hafıza çökertilmiş ve tahrip edilmiş olunabilir. Fakat insanlık tarihine mal olmuş değerler, birikimler ve var olan tarihsel miras tamamen yok edilemez. Anti demokratik tüm devletler ve bağlı tüm kurumları her zaman halk, millet ve toplum kavramlarından dem vurup, fakat her zaman toplumun gerçekliğinden ve taleplerinden kopuk karar alır ve uygulama yaparlar. Ne yazık ki bu gün ilimizin ilçeye dönüştürülmesi ile ilgili alınan karar da bu eksendedir."

“Esnaf tedirgin”

Dün akşam saatlerinde HATSO’da bir araya gelen iş insanları, STK temsilcileri ve esnaf da Hakkari’nin ilçe olması halinde 30 bin kişinin göç edebileceğini belirterek Hakkarililer kararın geri çekilmesini istedi.

HATSO Başkanı Servet Taş, esnafın kararı duyması ile birlikte büyük bir tedirginlik içerisinde olduğunu belirtti ve devlet yetkililerinin bu kararını gözden geçirmesini istedi.

Kaynak: Birgun.net