ÖMÜR ŞAHİN KEYİF / WASHINGTON
@omursahin

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın 50 milyon dolarlık kefaletle salıverilmesi talebini Hakim Richard Berman kabul etmedi. Berman New York Güney Mahkemesi’nin daha önce benzer davalarda alınan kararların tersine karar alması dikkat çekti.

Berman, New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın kefalete olumsuz görüş bildiren dilekçesinde yer alan dayanakları ikna edici bularak, Sarraf’ın salıverilmesi halinde kaçma riski taşıdığına karar verdi. Ne 50 milyon dolarlık kefalet paketi ne de kapısında nöbet tutacak silahlı korumalar bu riski yok etmez, dedi. Bharara, gelişmeyi Twitter hesabından paylaştı.

Kararını 35 sayfada gerekçelendiren Berman, Sarraf’ın tutuklu kalması yönündeki görüşünün dayanaklarını dört maddede açıkladı:

Hatırı sayılır bir hapis cezası alabilir

1- Sarraf’ın, aleyhindeki suçlamaların niteliği ve derecesi ciddi, hatırı sayılır bir süre hapis cezası alabillir.

2- Başsavcı Bharara’nın, Sarraf’a karşı Mahkeme’ye sunduğu, Sarraf’ın e-postalarının da içinde olduğu deliller oldukça güçlü.

3- Sarraf’ın ABD’yle bağlardan yoksunluğu, önemli ölçüdeki zenginliği ve azımsanamayacak kaynakları, kapsamlı uluslararası seyahatleri ve özellikle ABD ile arasında suçluların iadesi anlaşması olmayan yabancı ülkelerle olan güçlü bağları, Sarraf’ın kaçmak için yeterli teşvik ve maddi kaynağa sahip olduğunu ortaya koyuyor.

New York için tehdit

4- Sanığın silahlı özel güvenlik koşuluyla salınması halinde bir kişi ya da topluluğun maruz kalabileceği tehlikeler ciddi. Silahlı koruma yeterli teminat oluşturmuyor. Tutuksuz yargılanması halinde bu silahlı koruma durumunun “odanın içindeki fil” gibi, kime nasıl zarar vereceği bilinmiyor. Ayrıca bu güvenlik kaçma riskini ortadan kaldırmazken, bir sonraki duruşmaya gelmesini garanti etmiyor.

Sarraf zor durumda

Davayı en başından beri yakından takip eden New York Barosu’na kayıtlı Avukat Cahit Akbulut, Hakim’in bu kararının davanın nasıl sonuçlanacağına ilişkin doğrudan bir veri olmadığını hatırlatarak, kefaletin reddinin Sarraf aleyhine bir baskı oluşturacağının da altını çiziyor.
“Başta gol yiyince galip gelmek için iki gol atmak lazım. Baskı savunma tarafında. Bu durumda savunma yeni bir strateji geliştirecek. Serbest kalması halinde bir rahatlama olacaktı. Reddi savunmanın işini zorlaştırdı.”

Avukat Akbulut’a göre, Sarraf’ın serbest kalmak için kendi avukatlarına yapacağı baskı davanın yönünü Türkiye’ye çevirebilir. Sarraf’ın serbest kalma baskısının Savunma ile İddia Makamı arasında anlaşma ihtimalini artırıyor. Mümkün olduğu kadar az cezayla serbest kalması halinde elinde eteğinde ne varsa dökmesi beklenebilir. Bundan sonra hem İddia Makamı’nın iddiaları hem de Savunm atarafının bunları kabul etmesi çok önemli. Kabul edilirse Türkiye’ye yansımaları çok farklı olur.”

Rıza Sarraf 19 Mart’tan bu yana ABD’de tutuklu bulunuyor. Sarraf, İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek, kara para aklama ve bankaları dolandırmak suçlarıyla 75 yıl hapisle yargılanıyor.

20 Haziran Pazartesi, New York’ta yapılacak duruşmada, jürili yargılamaların yapılacağı duruşmalar için takvim belirlenmesi bekleniyor.

**********

Sarraf parasını kullanarak özel hapis yaratmak istiyor

Sarraf’ın kefalet başvurusunda yer alan koşullar arasında, Guidepost Solutions isimli özel bir güvenlik şirketi ve silahlı çalışanları tarafından korunması da bulunuyordu. Hakim Berman, gerekçesinde, korumayla ilgili açık hususları da değerlendirdi.

Berman, silahlı özel güvenlik teklifinin “mantıksız” olduğunu ifade etti ve bunu gerekçelendirdi.

- En önemli dayanak “eşitsizliği büyütmesi” dedi. Ev hapsine karşı olmadığını, ancak olağanüstü imkânları olan kişilerin kendi özel hapishanelerini yaratmalarına sıcak bakmadığını belirtti. Silahlı özel güvenlik teklifinin Sarraf gibi aşırı zengin olan küçük bir grubun lehine bir eşitsizliği büyüttüğünü söyledi. Yüksek Mahkeme Eski Başkanı Earl Warren’ın şu ifadelerine yer verdi: “Bir ulusun medeniyetin niteliği büyük ölçüde o ülkedeki kanunların uygulanma yöntemiyle ölçülür. Eğer o metodlar, ırk, yoksulluk ya da tersi nedeniyle keyfi bir eşitsizliğe neden oluyorsa, bu eşitsizliğe maruz kalanlarla birlikte ulusun tümü, eşitsizliğin kurbanları gibi bunun acısını çeker.”

- Berman ayrıca, silahlı özel güvenliğin Sarraf’a ya da onunla temasa geçebilecek kişilere karşı uygulayacağı güç konusunda ciddi güvenilirlik sorunları yaratacağını belirtti.

- Sarraf’ın söz konusu koşullarda güvenlik sistemi aracılığıyla adalet sistemi yerine kendi sistemini ikame edeceğini belirten Berman, ev hapsinin amacının bu olmadığını ifade etti.

- Berman, Sarraf eğer silah altında korunacaksa bunu en iyi ABD’nin ilgili resmi kurumlarında çalışan özel eğitimli kişiler yapar, dedi.

Orlando Katliamı’nın etkisi oldu

Geçen hafta Orlando’da 50 kişinin ölümüne neden olan Ömer Metin’in, Sarraf’ı koruması teklif edilen Guidepost Solutions’a benzer güvenlik şirketi olan G4S’de çalıştığı ortaya çıkmıştı. Davayı yakından takip eden kaynaklar, Hakim Berman’ın kefalet talebini reddetmesinde bu gelişmenin etkisi olduğunu belirtiyor.

Sarraf davasının savcısı Preet Bharara da attığı tweet ile konuyu duyurdu.

Federal judge denies bail for defendant Reza Zarrab, pending trial.

— US Attorney Bharara (@PreetBharara) June 16, 2016Kaynak: Birgun.net