BURCU CANSU
[email protected]
@burcu_cansu

Gündem Çocuk Derneği yöneticileri, çocuk yaşta evliliğe ilişkin bir ilke imza atarak açtıkları "Topluluk Davası"nın bugün 10'uncu Aile Mahkemesi'ne görülecek ikinci duruşmasına katılım çağrısı yaptı. Gündem Çocuk Derneği'nde gerçekleşen basın toplantısına dernek yöneticileri Esin Koman, Emrak Kırımsoy ve dernek avukatı Şahin Antakyalıoğlu katıldı.

Dernek yöneticilerinden Esin Koman, "Çocuk evlilikler Emniyet’in istihbarat raporlarında ine izin verme. Çünkü çocuk evlilikleri; mahkemelerin verdiği izinlerle meşrulaştırılıyor, çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmelerine neden oluyor, çocuğu nesneleştiriyor, çocuğu da çocukluğunu da yok sayıyor, kız çocuklarına ayrımcılığı derinleştiriyor, cinsiyete dayalı eşitsizliği artırıyor, çocukları öldürüyor... Biz, Türkiye’de mahkemeler tarafından verilen izinlerle çocuk evliliklerin meşrulaştırılmasına karşıyız" diye konuştu.

Çocukların yaşam hakkı ihlal ediliyor

Derneğin avukatlarından Şahin Antakyalıoğlu, "Sivil toplum kuruluşları ya da dernekler TMK 113 kapsamında başvuru yapabilir. Biz de çocuk hak ve ihlalleri ile ilgili çalışmalar yürüttüğümüz için dava açtık. Bu kapsamda ilk başvuru oldu" dedi. Çocuk evliliklerinin çocuğun üstün yararına aykırı olduğunu hem ulusal hem de uluslararası mevzuat kapsamında bir hukuksuzluk teşkil ettiğini teyit ettiklerini belirten Antakyalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa'da çocukların her türlü istismardan korunması gerektiğine ilişkin maddeler var. Ayrıca çocuk evliliklerinin olumsuz etkilerine ilişkin yapılan birçok araştırma ve makale de çocukların hem ruh sağlığının hem de yaşamsal haklar bakımından tehditler oluştuğunu biz de gözlemledik. Buna ilişkin aldığımız mütalaalarda da özellikle çocuğun maddi manevi varlığını geliştirmesi açısından ciddi bir olumsuzluk oluşturuyor."

Emsal karar olur

Türk Medeni Kanunu'nun çocukların evlenmesine müsaade ettiğinin altını çizen Antakyalıoğlu, şunları söyledi: "Erkek ve kadın 18 yaşını doldurmadıkça evlenemez hükmü var. Ancak olağanüstü durumlarda mahkeme izni ile çocukların evlendirilebileceği yazmaktadır. Buna müsaade eden 124 ve 127'inci maddenin Anayasa'ya aykırılığından iptalini istedik. Bu kapsamda mahkeme bu talebimizi değerlendirecek. Uygun görürse Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak ve elindeki dosyayı bekletecek. Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyecek. Uluslararası açıdan da taraf devletlerin çocukların her türlü istismardan korunması için idari önlemler alınması gerektiğinin altı çiziliyor. Bu dava kazanılırsa erken yaşta ve zorla evlendirilen çocukların sömürülmesinin sonlandırılması için önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

Dernek yöneticilerinden Emrah Kırımsoy da çocuk evliliklerinin çocuğa yönelik ticari ve cinsel sömürünün bir biçimi olduğunu belirterek, " Topluluk davası ile bu vaka üzerinden bir emsal karar oluşturarak diğer davalara da yansıyacak adım atılabilir, önüne geçilebilir. Çocuk yaşta evliliğin yarattığı sorunların önüne geçmekte önemli bir adım oluşturacak eğer dava lehimize sonuçlanırsa... Herkesi bu davaya sahiplenmeye çağırıyoruz" sözlerini kaydetti.

Kaynak: Birgun.net