UĞUR ŞAHİN
[email protected]
@uugurs

İstanbul'un Kadıköy İlçesi'nde ‘laiklikliği kazanacağız’ bildirisi dağıtırken darp edilerek gözaltına alınan 15 Haziran Hareketi üyesinin gözaltı süreleri uzatıldı. Bugün hâkim karşısına çıkacak HAZİRAN’cılar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin ardından savcılığa çıkarıldı. HAZİRAN’cılar, savcının yetkisiz olması sebebiyle susma hakkını kullandı ve açlık grevine başladı.

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, gözaltına alınan HAZİRAN’cıların durumuna ilişkin açıklama yaptı. Yarkadaş, “Avrupa Yakası'ndaki Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan kişilerle ilgili olarak iki gün gözaltı süresi vermiş. Bu çok ilginç bir durum. Gösteri ve gözaltı, Anadolu Yakası'nda olmasına rağmen, gözaltı sonrası soruşturma Avrupa Yakası'ndaki savcılıkça yürütülüyor" diye konuştu.

“Bu gözaltıları hiçbir şekilde meşru olarak görmüyoruz” diyen Yarkadaş, "14 kişiye, polise mukavemet ettikleri suçlaması yöneltiliyor. Basına yansıyan fotoğraflar bile, mukavemet fiilinin gerçekleşmediğini, aksine protestocuların yerlerde sürüklendiğini gösteriyor. Buna rağmen, laiklik yanlısı gençler, gözaltına alınıyor. Bu yetmiyormuş gibi, soruşturmaya yetkisi olmayan savcı bakıyor. Savcılık, yetkisi olmadığı halde iki gün de gözaltı süresi veriyor" şeklinde konuştu.

Zorla suç yüklenmeye çalışıyor!

HAZİRAN Türkiye Yürütme Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de, BirGün’e konuştu. Gözaltına alınanların ilk olarak Rıhtım Karakolu’na götürüldüğünü sonrasında da ifadeleri alınmadan, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye getirildiğini hatırlatan Şeker, “Vatan Emniyet’e gittiğimizde, oraya daha yeni getirilmiştiler. İfadelerini alıp, serbest mi bırakacaksınız’ dedim. ‘Savcılığın talimatı var, pazartesi günü İstanbul Adliyesi’ne götürülüp, ifadeleri orada alınacak’ denildi. Arkadaşlar kelepçeli gözaltındaydı, daha sonradan kelepçelerini çıkarttılar. Gözaltına alınmaları sırasında kötü muameleyle karşılaştılar. Gözaltı sırasında darp edilmelerinin kayıtları, adli tabiplikçe tutuldu. Zorla bir suç isnat etmeye çalışıyorlar” dedi.

‘Kabul edilemez’

HAZİRAN Hukukçuları yaşanan polis saldırısı ve sonraki sürece dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı tarafından avukatların görüşme talepleri iş yoğunluğu vb. sebepler gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Ayrıca aynı savcı tarafından ‘talebinizi yazılı olarak güvenlik elemanı aracılığı ile gönderin’ denmiştir. Yakalama ve gözaltı işlemine itiraz dilekçesi işleme konulmamış ve olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmemiştir. Anayasal bir kurum olan laikliğin yeniden üretilerek savunulması anlamına gelen bu eylemsellik en açık şekilde hukuk sisteminin çöktüğünün, yargının en önemli ayağı olan savunmanın devre dışına çıkarıldığının ve uluslararası sözleşmelerle bağlı olduğumuz hukukun evrensel ilkelerinin temel insan hak ve özgürlüklerinin OHAL de bile sınırlanamayacağı gerçeğine karşın keyfi olarak tümünün ihlal edilmesi yok sayılması ve saldırıya maruz kalması faşizmdir ve asla kabul edilemez.”

Açıklamada, HAZİRAN’cıların savcılık ifadeleri için bugün Çağlayan Adliyesi’nde olacaklarının altını çizen HAZİRAN Hukukçuları, tüm yurttaşları laikliğe ve HAZİRAN’cılara sahip çıkmaya davet etti.

Kaynak: Birgun.net