BURCU CANSU [email protected] @burcu_cansu

AKP Hükümeti, kamuda çalışma yaşamını düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu 'yok etme' çalışmalarını sürdürüyor. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından OHAL kapsamında 'güvenlik' bahanesiyle kamu çalışanlarının işine son verilmesi ve sözleşmeli çalışmanın önünü açan genelgenin ardından şimdi de 'Gri memurluk' gündemde. Ayrıca kamu okullarındaki görevli öğretmen sayısının yüzde 10'u sözleşmeli ve ücretli hale geldi.

‘Hepimiz gri memur olabiliriz’
BirGün'ün sorularını yanıtlayan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, 'gri memurluk' döneminin tüm kamu emekçilerinin tehdit altında olduğunu vurguladı. AKP iktidarının uzunca bir süredir 657'yi ortadan kaldırmakla meşgul olduğunu kaydeden Köse, "Bu sebeple kamu alanındaki en büyük hedef eğitim ve sağlık alanı" dedi. AKP'nin sağlık alanında bu durumu parça parça yerine getirdiğini söyleyen Köse, kamu emekçilerinin büyük çoğunluğunun çalıştığı eğitim alanında ise 657'yi bir çırpıda ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ifade etti.

OHAL fırsata çevrildi
​AKP Hükümeti'nin OHAL'i fırsata çevirdiğini söyleyen Köse, ​657'ye tabi devlet memurlarının neyle suçlandığına ilişkin deliller ile birlikte soruşturmanın 10 gün içerisinde açılması gerek​tiğini fakat OHAL kapsamında süre sınırı da ortadan kaldırıldı​ğını aktardı. Köse, bu ​durum ile devlet memurlarının 657 dışında bırakıldı​klarına şahit olduklarını söyledi. ​Gri memurluk diye yepyeni bir durum​un açığa çıktığını kaydeden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem iş güvencesini hem de kişilik haklarını ortadan kaldıran bu uygulama ile çalışma yaşamında kamu personellerini büyük bir huzursuzluk bekliyor. Çeşitli gerekçelerle pek çoğumuz gri memur olabiliriz. İş güvencesinin budanarak önümüze geleceğinden kaygılıyız."


Direnmeye devam edeceğiz
Dönem içerisinde yapmış oldukları Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında, Çalışma Bakanı'nın 'herkesi 4B'de eşitleyelim' sözlerini anımsatan Köse, "​H​erkesi 4B statüsüne göre sözleşmeli çalıştırmak istiyorlar. Gri memurluk da süreç içerisinde herkesin 4B'de eşitlenerek kadrosunun elinden alınacağı anlamına geliyor. Bunun adımları atılmış oldu" dedi. Köse, kamunun sermayeye terk edilmesine karşı çok bileşenli bir güç birliğinin çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Hükümet: 'Gri' çalışması yok ama...
Hükümetten de gri memurluk tartışmalarına ilişkin açıklama geldi. AKP Sözcüsü Yasin Aktay, "Henüz böyle bir çalışma henüz yok. Bir takım çalışmalar elbette yapılıyor. Bütün maksat devlet içerisinde bu ihanet şebekesinin unsurlarının ayıklanmasıdır" şeklinde konuştu.

Y​eni atamalarda sözleşmeli öğretmen tehdidi
Kamuda kaygı verici bir diğer durum ise son atanacak öğretmenlerle kamu okullarındaki öğretmen sayısının yüzde 10'unun sözleşmeli ve ücretli hale gelmesi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, s​özleşmeli öğretmenlik için iptal davası açtıklarını söyledi. Gri memurluk hakkında da konuşan Karaca,Gri memurluk ile kamuda sözleşmeli​ köle​lik sistemi​ ve ücretli kölelik sisteminin hayata geçirilmek istendiğini ifade etti.

***

BELEN: Gri memurluğun hukuki tarafı yok

Bakanlar Kurulu’nda tartışıldığı iddia edilen öneriye göre Gülenci olduğu iddia edilen kamu çalışanları hakkında delil yoksa önce 3-4 yıllık ‘gri memurluk’ takibi yapılacak, Gülen bağı kesinleşirse işten çıkarılacak. Konuya ilişkin konuşan Avukat Bahri Belen ise 3-4 yıl boyunca bir kişi hakkında bir iddia üzerinden inceleme ya da takip yapılmasının kabul edilemez olduğunu altını çizdi. OHAL sonrası peşpeşe çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler’in (KHK) anti-demokratik yönlerine de değinen Belen şunları söyledi: Demokratik hukuk devletinde kamu çalışanları hakkındaki iddialar somut deliller esas alınarak hakkaniyetli biçimde değerlendirilir. Kısa zamanda da konu hakkında karar verilir. İddialar, ihbarlar üzerinden bir süreç belirlenmez. KHK’lerle yönetilen bir ülke haline geldiğiniz zaman atılan adımlar belki ‘yasal’ olur lakin hukuki olmaz. Can Uğur

Kaynak: Birgun.net