ZEYNEP YÜNCÜLER [email protected] @yunculerzeynep

Twitter’da ırkçı söylemlerin ve fotoğrafların paylaşıldığı hesaplardan ‘@pohjoh02’nin, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin kaymakamı Kadir Güntepe’ye ait olduğu iddiaları dün Twitter’da gündem yarattı. Nedeni ise, önceki akşam söz konusu ırkçı hesaptan, “Beytüşşebap’ta karşılaştığımız yavrularımıza ders çalışmaları karışılığında bisiklet sözü verdik. Çok mutlu oldular” ifadelerinin ve Güntepe’nin fotoğraflarının yer aldığı bir paylaşım yapıldı. İlk bakışta ‘yanlış hesaptan’ atıldığı düşünülen tweet kısa süre içinde silindi. Silinen bu tweet bir süre sonra Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe’nin resmi Twitter hesabından paylaşıldı. Twitter’da olay büyük tepki çekti ve çok sayıda kullanıcı daha önce ırkçı ifadelerle, küfürlerin paylaşıldığı bu hesabın Güntepe tarafından yönetildiğini yazdı. Ardından, ırkçı hesap dün sabah saatlerinde kapatıldı. Daha önce Güntepe ile Twitter üzerinden tartışma yaşayan ve mahkemelik olan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü BirGün’e söz konusu iddialar üzerine açıklamalarda bulundu.

Kaymakam ilk kendisini takibe almış
Irkçı hesap ‘@pohjoh02’nin ilk takip ettiği kişinin Güntepe olduğunu ve bunun gibi söz konusu hesabın Güntepe’ye ait olduğuna dair çokça kuşkularının olduğunu belirten Encü şöyle devam etti: “Onun takip ettiği hesaplara bakın, çoğu trol hesa, kin nefret kusan hesaplar… Bu hesapları hem kendisi takip ediyor hem de, ‘@pohjöho2’ hesabı. Mesala bu ‘@pohjoh02’nin ilk takip ettiği hesap kendi hesabıydı. Bu da biz de bir kuşku uyandırdı. Niye? Demek ki kendisi açmış ve ilk kendi resmi hesabını takibe almış. Ayrıca sürekli bu hesaptan Kadir Güntepe’yi öven paylaşımlar yapılıyordu . Her paylaşımını retweet eden bir çizgide de duruyodu. Bu hesabın ona ait olduğuna dair, bu da kuşkularımızı büyütüyor.”



Sadece bu hesap değil
Daha önceki tartışmalarında “Güntepe’nin yüzüne Jitemci, ak trol olduğunu söylemiştim” diyen Encü, “Güntepe’ye ait olduğunu düşündüğüm, sadece söz konusu bu ırkçı hesap değil, daha birçok hesap var. Bu hesapları o veya onun çevresindeki isimler yönetiyor” diye konuştu.

Yine şaşırdı
‘@pohjoh02’ twitter hesabı kapatılmadan hemen önce, bu hesaptan yapılan bir paylaşım ile Silopi’de iki okul müdürünün ırkçı söylemlerle hedef gösterildiğini ifade eden Encü, söz konusu ırkçı hebasıbın Güntepe’ye ait olduğuna dair bir diğer kuşkusunu ise şu olayla anlattı: “Hesabın kapatılmadan birkaç saat önce şöyle bir tweet atıldı: “Bu seferde Kadir Güntepe/ akp trol hesabı ilan edildim.” Sonra bu tweet de hemen silindi, yine şaşırdı, herhalde…”

Encü, ‘@pohjoh02’ ırkçı paylaşımlar yapan Twitter hesabının Güntepe’ye ait olduğu yönündeki iddialar üzerine çalıştığını ve bu çalışma sonrası “O hesabın kime ait olduğu yakın zamanda belgeleri ile ortaya çıkacak, açıklayacam” dedi.

Kaynak: Birgun.net