Hakkari’de İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinliklerini takip eden Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, protokol karşısında bacak bacak üstüne attığı iddiası ile gözaltına alındı.

Dara, ayağı rahatsız olunca oturduğunu, bu sırada Vali’nin korumasının yanına gelerek ”Vali Bey’in karşısında nasıl oturursun, Kuran’ı Kerim okunuyor, nasıl bacak bacak üstüne atarsın?’ dediğini anlatıyor ve ekliyor: “Şimdi Kuran’a saygısızlık yaptı diye çarpıtıp bazı çevrelerin beni hedef göstermelerinden de endişe ediyorum.”

Hakkari’de İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinliklerini takip eden Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara, polislerce gözaltına alındı.

Protokol karşısında bacak bacak üstüne attığı iddiası ile gözaltına alınan Dara, Atatürk Polis Karakolu’na götürüldü.

Burada Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirilen Dara, ardından serbest bırakıldı.

Serbest kaldıktan sonra kısa bir açıklama yapan Zeki Dara, böyle bir gözaltı gerekçesini literatüre kazandırdığı için şaşkın olduğunu belirterek bir dakikalık dalgınlığının bedelinin karakola götürülmek olduğunu söyledi.

bianet’e konuşan Dara, bölge genelinde çatışmaların başladığı dönemden bu yana, yedi sekiz aydır gazetecilerin sağlıklı şekilde işlerini yapamadıklarını belirterek yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:

“3 yıl önce diz ameliyatı geçirdim”

“Dün bir arkadaşımla birlikteyken belki yerel haber çıkar düşüncesiyle etkinli takip etmeye karar verdim.

“Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Abdurrahman Candan, hoşgörü üzerine yaklaşık bir saat kadar konuştu.

“Ben bundan üç yıl önce dizimden bir ameliyat geçirdiğim için uzun süre ayakta kalınca ağrılarım başlıyor. O nedenle boş bulduğum bir yere oturdum.

“Otururken de gündemde neler olup bitiyor diye bakmak üzere telefonumu çıkardım.
“Vali var”, “Kuran okunuyor”, “Böyle oturulur mu?”

“O sırada gayri ihtiyari bacak bacak üstüne atmışım. Aradan bir dakika geçmeden Vali’nin bir koruması yanıma gelerek ‘Sen Vali’nin karşısında nasıl bacak bacak üstüne atarsın?’, ‘Kuran okunurken böyle oturulur mu?’ diye tepki gösterdi.

“Ardından dört koruma daha yanıma geldi ve beni yaka paça salondan çıkarttılar. Bu esnada ağzımı kapatıyorlardı ve kollarımı şiddetle bastırıyorlardı.

“Bu sırada ben görmedim ama bazı arkadaşlar Vali’nin gözaltına alınmam için doğrudan talimat verdiğini söylediler.

“Karakola götürün” talimatı
“Salondan çıkardıktan sonra basın kartlarıma baktılar. Farklı yerlere görev yaptığım için beş-altı ayrı kartım var. Bu arada Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kartımı gördüler ve ‘Bu da ne?’ dediler. Sanki o kartı görünce ‘Biz kime çattık’ der gibi bir ifade vardı yüzlerinde.

“O sırada telsizden ‘karakola götürün’ talimatı geldi. “Zırhlı araçla beni karakola götürdüler. Araç içinde darp edilebileceğimi düşündüm ama öyle bir durum yaşanmadı.

“Karakolda da herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Tutanak tutulmasının ardından serbest bırakıldım.” (imc)

Kaynak: Birgun.net