ZEYNEP KURAY | @zeynokuray
[email protected]

Sosyalist ve sendikal mücadeleye ömrünü veren ve 6 Ekim’de hayatını kaybeden kapatılan Özgür Gündem gazetesi emek-ekonomi editörü Mehmet Akyol gazete binasının önünde yapılan törenle son yolcuğuna uğurlandı. Özgür Gündem gazetesi emekçilerinin ev sahipliği yaptığı törene, HDP Milletvekili Erdal Ataş, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel, HDK Eşsözcüsü Gülistan Koçyiğit , DİSK temsilcileri , Sanatçı Ferhat Tunç ve çok sayıda sosyalist örgüt katıldı. Akyol’ın gülen fotoğrafının, “ Direndik, kazandık, direneceğiz kazanacağız” yazısının yanında konularak , etrafı kırmızı karanfil ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesiyle donatıldı.

‘Gerçekleri aktarmaya devam edeceğiz!’

Gazete önünde getirilen Akyol’un cenazesi alkışlarla karşılandı. Törende ilk konuşmayı Özgür Gündem gazetesi editörü Ender Öndeş yaptı. Akyol’un ömrünü devrim ve sosyalizm mücadelesine adadığını vurgulayan Öndeş, Akyol’u şöyle anlattı: “Mehmet Akyol ömrü boyunca Doktor Hikmet Kıvılcım yoldaşının arkasından yürüdü. Ondan bahsetmek kolay değil, haddimize de değil. Ancak bazı insanlar bir yere girdiklerinde varlıkları, çıktıklarında da yoklukları çok bariz bir biçimde hissedilir. İşte Mehmet Akyol da öyle bir insandı. Biz onun hem varlığını, hem de yokluğunu hissettik. Varlığı çok keyfiydi, zevkliydi. 40 yıl bir davayı sürdürebilirsiniz ama, çocukları yaşındaki insanlarla sakin, soğuk kanlı bir ilişki kurmak, çalışabilmek bir marifettir. O çocuklarla kurduğu ilişkiyi gördük ve bu ilişki bize her zaman örnek oldu. Üç gündür Mehmet abinin bir fotoğrafını arıyoruz ama bulamıyoruz. Oysa çekilen tüm toplu fotoğraflarda orada bir yerlerdeydi. O hep arkalarda kalmayı tercih etti. Sahnenin önünde durmak onun fıtratında olan bir şey değildi. Biz onu geç tanıdık ama iyi ki de tanıdık. Beraber iyi işler çıkardık. Ona verdiğimiz sözü tutacağız ve sonuna kadar halklara gerçekleri aktarmaya devam edeceğiz . Bunca karanlığa rağmen hala ayaktaysak Mehmet abi gibi insan gibi insanların sayesinde .”

‘Mücadeleyi yükselteceğiz’

Öndeş ‘ten sonra HDP Milletvekili Erdal Ataş ise , “Yarım aşıra yakındır bu ülkede hakların özgürlüğü ve sosyalizm için mücadele yürüten, doğruları aktarmak için uğraşan Mehmet yoldaşın şahsında bütün yitirdiklerimizin önünde saygı ile eğiliyorum” diyerek sözlerine başladı. Ataş, Akyol gibi gazetecilerin 1970’lerde, 80’lerde, 90’larda ne pahasına olursa olsun bütün OHAL süreçlerinde büyük bir direniş göstererek bu mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı. Ataş, Akyol’un bıraktığı yerden mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Akyol alkışlarla, Hasdal Mezarlığı’na defnedilmek üzere Okmeydanı Akşemsettin camisine götürüldü.

Kaynak: Birgun.net